[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
啱啊
少少*背景

走啦你
admin value低

想高人工就做sales
其實你思路咁清晰又achieve到KPI 上面都唔諗吓點樣幫你上 而導致你走真係幾浪費
你搵過份要develop過 公司又要用extra resource再train up第二個...
Anyway 祝你快d搵到隻馬
方丈好
方丈 請問如果我仲keep住份舊嘅工 唔辭職住 (因為放緊no paid) 等到新嘅工返到過咗試用期先 係咪穩陣啲? 但咁樣做得唔得㗎? 唔該哂你
我會努力

入職後佢會唔會又炒人架...宜家飲食業首當其衝
方丈你好

想問其實一個interview既時間長短係咪代表左佢對你有冇興趣
係咪如果覺得你適合會in得耐d問你多d野?

話說我之前first in, 同個hr in 左40-45分鐘,今日second in, 同個line manager in 左唔夠半個鐘
之後個hr打黎再confirm一次我個expected salary同問我之前份工人工幾多同出幾多個月糧,想知道咁樣係代表有冇機會

因為份工都幾想做,好怕個expected salary寫高左佢就唔比offer我

感激方丈大人
方丈 想問最遲in完之後收唔到通知=唔請
方丈你好 我係20fg 收到個offer 係6個月contract嘅intern position (HR department嘅 我本身都係讀HR)
唔知take唔take好 因為grad左但個title都係叫intern 同埋唔係perm位😩 但e個時勢又唔肯定有冇其他offer (雖然近排HR好似多左d openings)
多數唔reply, 因為好易會沒完沒了
A: thank you
B: youre welcome
A: not really, thank you for blah blah blah
B: ..........

咁上下
因為佢覺得夠cand 就會close~
咁不如take 其他course 先, 投入成本冇咁高嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞