[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
因為人工/ title, 總之都係向上, 正面到不行
個陣自己份工又升, 所以都可以既
同埋... 佢求婚
哩啲都係選擇黎, 最緊要係唔好後悔
我覺得我team 都幾得, 但我一個拉低全Team avg
HD 你指high dip? 唔係
有冇睇IG~? 我一向都乖寶寶黎~ 你話呢
多謝你係哩到再講返呢
其實, 我覺得15/16 係因為2 份都唔夠好\
咖哩味既屎同屎味既咖哩...
大學叫好過政府少少, 但係都係唔係太有用
仲要都係Contract...
人工呢? 有冇contract end bonus?

如果係生計問題要做野, 就大學個份先, 但係一路做一路找下份
一有perm 就走
幫到你就好~
我會揀大學... 因為比政府叫好少少轉
但係如果你想stable 就政府
咁佢幾耐之前同你講要cut?
有少少, 平得黎都叫做有少少cert
入門級都可以, 但係想鍍金就冇用
其實冇講實,只係話拎支票,同佢地有同d同學講係最後一堂,冇書面通知
如果學野就中至大, 因為太大, 分工會太細.
但係OT 就間間唔同, 唔一定大就多OT

我而家做外資, 之前係MNC 同埋listed co
唔一定係linkedin, 你係邊見到都可以apply
linkedin 同jobsDB 都有
拎住去啦~
佢係你last working day 前一個月要話你知, 如果唔係要俾通知金
但你個Case 有機會係出多一堂錢, 因為話係7 日都冇話唔得
幫方丈bb推
禁我應該幾時同佢講呢,in case 我下星期冇得返
冇通知期唔係=0日咩?
=計通知期後?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞