[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
咁你都可以問下佢有冇野幫到佢手
1. yes, refer 返就得
2. why not? performance issue , 我都想炒多件海鮮
好的, 大約要等4 日~
考哂google 啲free cert未?
Business analyst? 唔同架啵....
唔一定係見客, 有啲係同internal dept 收, 都已經要出去, 尤其有frontline / store 既公司
我地講緊, 比如上一個新system
developer 識改code 識寫個system 出黎, 但係IT 狗們係唔會知點教啲同事(USER) 用, project team 就係 link IT & USER 既人

IT project team 唔只教, 仲會比如同事有 requirement, 佢地要收哂哩啲, 開張wish list, prioritize 啲工作再用IT 人明既language 講, 同時mon 住啲USER REQUIREMENT 唔好太天馬行空

IT B2B sales 既project team 對客team 都有啲係咁上下既野
SI啦下話
未呀,遲啲會去考Digital marketing fundamental嗰個online course。不過有啲cource係冇cert,在hr角度嚟講,其實有咩cert係會加分?thankyou
project team= bridge of EU and tech dog
project team一定要識IT tech 嘢
方丈 想問咩係double employment?
Google左但係都冇咩資料咁

因為我剛resign左 一個月通知 lastday就係09/08
因為有9日AL 本來同manager whatsapp夾左我7月尾就可以走
而我03/08就會返新工
但係老細話我咁樣會double employment
想兇我 唔想比我走咁 雖然佢都只可以兇我 冇得唔比我走
想請問我應該點應對?
account management m位
即係team head?
其實你個post package都唔錯啦
而家呢個時勢做brand management係難搵啦

retail死剩得半條命
fmcg冇相關exp/connection基本上好難入
呢個係fg常見的誤區

我自己都有過呢個想法
但係佢冇心幫人retitle 又真係好鬼興
依家走唔到唯有忍住先
最少google fundamental 個啲上左先, 又唔洗錢~
即係同時2 份工
只要你新公司唔介意/ 唔知/ 你合約冇話明要exclusive employment
其實咬你唔到的
大乜鬼
PK VS wellcome
mannings VS watppl
一鬼樣, 咁高咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞