[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
大公司嘅普通文員仔 好似無乜前途
Hi 想問下黎緊interview 會再見多次hr(ard 1 hr), 但係其實之前第一round in 個陣都已經見過同一個hr(30min),想問下到時其實會再問咩?thanks!
其實咁樣先係合理人工囉
想問方丈
in嗰陣HR問有冇問題問
咁我就問左一條問題啦
HR答完佢再問仲有冇問題
我口快快答左冇
咁會唔會有影響
同埋即日in完send封thank you letter好唔好
唔該方丈
個人覺得咪send thank you letter

其實好做作

又唔會因為封letter請你
IT dog好被動
如果你係女仔,佢係男上司,咁就更加唔會亂咁叫你食飯啦,唔驚俾人講咩

放心啦,其實就算係全職員工,好多時候HR都會自己做咗就算,費事又要等啲經理答,所以冇你想像中咁大件事的,唔使擔心
可以啊,冇實習,就兼職啦,咁相關嘅就梗係再好啲添啦

唔好對自己咁冇信心先,有時可能唔係你有問題,而係其他人更吸引,有時輸,都抵個喎
你講中學定大學先
祝你好運,願Offer歸手足
紅底嘅就算啦,但其實呢個加幅,係呢個市道,我自己就覺得已經算係咁
還好,有少少太專,不過因為計糧都係一個比較大嘅範疇,所以轉返出去都會有人要
你本身預佢一定加人工俾你,你先答應過Offer嘅咩?
應該會問吓你見完嘅感覺,再同你傾下一啲實牙實齒啲嘅嘢,比如你對人工嘅期望嗰啲
唔使,我建議你隔幾日,重新send過,扮冇嘢算,博佢唔記得

或者驚JobsDB嗰啲 direct apply
你可以同上司傾吓呢個問題,叫佢俾啲意見你都得,反正你咁新,啱啱出社會,問呢啲,都唔會太柒
我都知比出面係高嘅,但係整體又唔係貴好多,但係我呢邊啲人比較少做一陣就走
Thanks! 但係一開始見個陣都有問過人工...
要見成個鐘好擔心
唔會有問題的,問完就算
https://youtu.be/zz6coaAAgN4

我會建議隔幾日先send,順手問埋面試進度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞