[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
方丈你好,之前一直keep住有睇你嘅post,今次第一次喺度問你問題,希望你可以解答!謝謝!

早幾個月係做Apprasial嘅時候,因為升職問題令我有走嘅意欲。

簡單講,就係我覺得係我過去一年嘅表現係值得升職,而我老細覺得我未夠。雙方嘅分歧係我覺得自己應該升上AM位,而老細同我講我宜家呢個post已經係AM位(而家我個Title係Senior xxx xxx),再升就係升上M,咁我叫佢幫我retitle,佢都冇問題,一開始話好簡單好快re到,但佢到而家都仲未re到,之前追問過幾次都係話HR freeze左所有野。係第一次追問嘅時候話會重新簽contract,我嗰陣時心諗,如果淨係retitle,但又renew contract,順勢將我個通知期由一個月改兩個月,咁我係呢個so call retitle上都幾Unfavourable,同埋都間接prove左我之前都唔算係AM,佢只不過搵啲藉口黎敷衍我。

But anyway,而家我搵緊一啲brand development/sales/account management既AM/M位,宜家31k 13+1 package,如果我expected salary寫40k (ard 11% yearly升幅),想問吓我呢個算唔算呢啲位average?

謝謝
佢就係話叫我睇多次個payroll,如果佢都冇嘢assign比我,我再問佢會唔會好尷尬佢可能心諗原來喱個位真係可有可無,真係冇嘢比佢做,到時。。就炒咗我
想問下hr clerk人工正常係幾多 我今年fg 驚比人壓價
都幾大, 因為始終細公司個work quality/ procedures 比較容易唔standardized , 難定評定你既exp 既validity, 所以好多人都prefer 大公司
同埋mkt 一向係最hot 既function , 同埋市唔好
非戰之罪, 唔好太怪自己
一路improve, 會有的
照放

冇exp VS 做得短

你係HR 會要邊個~
反而想問下hr睇學歷嘅時候會唔會睇埋有無honour
1. 女人同男人講, 話要結婚.
男人話:
" 我咁錫你, 情人(Sr.) 同老婆(AM)冇分別"
" 我地住埋(retitle) 就得啦"
" 要升格結婚要搞好多野"
that means, 全部都係推搪
走係做得好岩, 但有工先走啦~

2. 40kk少少高, 因為你2 個月bonus, 我估人地會係哩啲位壓你, bonus 唔係fixed, 35 會好啲, 但講明*13 咁, 會多啲回音
有冇其他同事, 其他senior?
咁你可以諗HR master/ cert?
你下一步想去邊先, 如果master 唔係for interest but 職業先修
諗左方向先會好啲
我自己都係19 soc sci, 我就係讀D 半commercial master 既
12-14
會 最好2nd up or above
感謝方丈解答,正如我都知佢哋拖緊我,所以我都一直keep住搵工。何奈最近武肺疫情,好多心儀公司都冇咗job ad,所以apply咗唔多工, 而家唯有一路做一路搵,但係真係好想快啲走

如果好似你咁講35K但講明13個月,我expected salary果欄應該點樣寫?好似 Expected salary: 35k (13 months)咁樣?

另外,如果想send CV比你睇係咪facebook inbox你?再次謝謝
yes 35*13 咁就得
係啊inbox~
有冇係linked in 找?
方丈好似miss左
再推下先
仲有一個HRO ga
依個時勢炒人再請咁驚
十分感謝方丈,我已經facebook inbox左你
LinkedIn有都有經常望,jobsDB都係,但冇乜心儀公司,所以宜家都係騎牛搵馬先
希望真係會有啦,呢段時間我會學吓其他有興趣嘅嘢,務求時間快過少少。

Btw多謝方丈
sorry sorry sorry
起薪都同mkt 咁上下14-15
哩個function 而家都仲未成熟到成個抆出黎, 多數仲係under sales/ mkt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞