[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
咁我真係好手鬆,我哋嗰邊做清潔坐底都16/17
你對升職係咪抱有太多幻想?我當你一年升一次職,仲要每次都唔係半級半級,一級一級咁跳,冇senior assistant ,冇assistant Officer 咁

Operations Asst > Operation Officer > operations supervisor

如此順利都要三年啦
冇辦法,打工就係慘
21k...你傻q左
21 少少高, 不過可以一戰

希望你繼續過關,之後再同我哋講嘅時候,就係話俾我哋知你有Offer啦
面試完通常問我仲有冇申請其他工,其實佢想知道啲咩,同埋有冇建議答案?
你見過啲乜嘢咁痴線呀?我見過最癲嘅係用假身分證
次次講起都灰機,我要CV,用我公司個名出一隻廣告,大把啦,叫TA team 同我screen 埋都仲得,洗咁樣揼石仔儲CV咁傻西瓜
咁你就諗錯咗了,個計劃其實完全唔保障打工仔,公司大可以攞咗嗰舊錢,炒咗你,再請過另外一個更平嘅
因為咁啱佢兩邊都有啲,如果公司本身人工都稍微偏高,叫20其實真係OK喎
講個秘密你知,樓豬有個YouTube Channel

https://youtu.be/rwsBwxgC2Dc

希望你啱用
我都唔係好明,結果佢係做咗啲乜嘢,但係因為我見嘅人實在太多, 100個有一個痴線嘅,都好多個啦已經,所以唔使太擔心,反正又唔會上身,俾佢鬧兩句,咪當佢唱歌
嚴格跟佢要求,佢冇講話要,就唔使
鬼叫呢行你鍾意,自己揀嘅

同埋捱下啦,因為就算你轉左去其他公司,其實加班都係常態
伏伏地係
job ad上星期四post出街,我星期一send CV, 岩先17:30打黎約我聽朝見工
好趕急

而且佢個ad private哂公司資料, 但係同一個求職網有用公司名義出post講其他position...總係覺得怪怪的
你都係marketing?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞