[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
mud ghost..
利申, 我冇俾緊投資意見, 我無牌
我哩啲香港賤民就冇咁高資格去科水供強國股, 所以我就係看外國多啲
同埋之前賺左個啲, cap 左去global bond

你如果係FG, 風險高啲都唔怕, 因為做咁多年, 咩risk 都會低左
咁你下一份, 有方向未? 仲未有方向, 就一動不如一靜, 好過花CV
咁就中資都得既, 會扣啲啲, 因為強國label 真心唔得
MNC 俾你既increment 太低?
梗係打返去
佢有過MNC, 如果急搵錢都可以短時間做一做
你意思係 MBA...?
佢心情好個日, 就係岩timing
炒人
咁答真係麻麻地
即係你去表白, 人地問你, 點解唔好好地拍拖, 要拍散拖, 你答佢, 你怕悶
咁真係好冇appeal...

我諗你話上份完左約, 而家都想搵長工合約都想返咁已經夠

同埋你都可能要adjust 下自己, 仲後生, 做temp 會有人要, 咁你到約30 碎個陣點算?
唔怕的, top up 個啲都係咁

唔差得過國力大學就得
上市好啲
冇, 因為個筆錢冇你份, 做算你係到做都冇你份, 益公司only
你同上司傾career objective/ probation objective, 問佢想你set 咩target, 之後係email recap HR 話加人工review, CC HR
都唔係既, 可以有少少prep 做下
1. 話收左offer 未返工會好啲

2. 到時請假
standard script, 因為佢都唔知其他人好定你好

咁就真係好似炒人了
方丈,如果上司覺得我太靜,粒聲唔出,唔埋堆,會唔會係上面落remark,到時叫supervisor email佢?你覺得可能性大唔大?thanks
方丈 如果加人工個時 覺得太少 萌生轉工既意念 current salary 應該寫加左人工之後定之前
唔會咁得閒的, 我帶過既intern 冇30 都20 個, 我連個名都唔係好記得了
佢唔會咁搞你的, 對佢冇好處~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞