[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
唔會的, 本質上都係要caliber 對先係 consider既 foundation
唔寫current
正正常常, 我team 都有幾個係BU 出身
唔係3 U, 但都唔係差成你講到咁啵
Sorry 好多時有啲工網上報要你填current salary 但實際加左人工一個月都唔夠 所以唔知填邊個
但間公司得2個intern,如果有同事講我壞話,真係唔出奇
operation assistant係咪冇乜前途?
唔該方丈解答

覺得自己好差
會自學定d 技能旁身
Hello,方丈 非hr degree 想搵intern 但個cv 點執個interview先會大d
新嗰個~~
唔會的
HR 同事做正職人ref check 都low priority , 何況你呢
看咩行業~~
可以啊, 但係唔洗怕, BU 唔係你諗得咁唔好的
但學野is always good~
其實自己走, 寫明都冇用, 因為太短, 都會屈你jumpy (but in your case 都唔算屈)

咁你答佢, 你想讀master所以想做temp 仲好
因果可以掉轉講
真係要看左先答到, FB PM 我啦~
大約等4 日
F & b嗰隻係咪同打雜文員無乜分別
其實又係,係唔妥你可以三個月probation內炒,正職唔問intern表現,但大公司會問嗎?
係, 但係都係一份正常工, 同埋可以有少少frontline 經驗更好
會問, 但冇expect 公司會答
有冇career path?
見到有份台式飲品apply左
operation asst> officer > sr. officer> am > M
個日唔扣糧, 如果同事有好多佣, 就月薪加假期當日ADW同base difference
都好,起碼唔係話目標
睇下佢叫唔叫我in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞