[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
我公司請無咩經驗既清潔姐姐都係12/3k
做得耐都有15k

13-14k for fresh grad 係max ? 咁我諗好mean 果位hr你間公司做極都係咁少人工 唔做都罷 so9sad
好賤啊
方丈好
聽你講執過下份CV就有面試!! 唔知你認唔認得我呢
咁即係佢哋遲咗,但係通常遲一兩日,打工仔都會由佢
你個名
好多人問過我呢個問題,但係我係唔會驚依個平台請人㗎,費事俾人小我話我呃CV
就算唔係畢業後第一份工都一樣,未穩陣,就唔好唱到周街都知
我都為你開心,幫到你哋就好,我哋呢啲廢老,做到嘅嘢好有限
翻緊新工,好驚政府冇個d保就業計劃就會炒人,零售公司感覺唔穩陣
1. 佢講到明佢出得起,咁點解要為咗見面,就夾硬寫平自己?如果真係你用賤價買到份工,一年蝕$24,000 ,真係咁理想?如果我係你,不如寫18 negotiable

2. 最好寫,最多唔放心,就加返negotiable
https://youtu.be/b27tIWbCHoQ

3. 其實可以直接問佢budget 或者呢個位嘅salary range
Exact7ly

一日未結婚,都唔使周圍放閃,分咗手點算
Master 之前係點?
Sales mindset ,機構背景文化,市場定位,同埋應該會有捐助者資訊披露,可以study 下
有好多自學㗎,考晒先啦
最好係唔好放現職人工,淨係寫自己嘅期待值,到佢約你見,有表俾你填嗰陣先寫現職,到時寫平均
首先,擺上司款係冇問題嘅,只要你嗰件事本身係做得正確,有時如果下屬真係太牛皮燈籠,就直接有禮貌地落命令啦

另外就係,你亦都可以叫佢跟你個圖,然後睇吓會有咩問題,有佢自己去experience and evaluate with you
唉,佢嘅起苄點,比出面高少少,但係入邊嘅文化也好,工作內容也好,我都唔覺得真係好過出面好多,仲要你嗰間係跨國公司。你知唔知入邊係間點嘅公司嚟㗎 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞