[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
咁又唔係,有人幫你開門,你講句唔該,都唔會好做作姐,係有禮貌啲嘅
佢應承咗你啲乜嘢
都叫上咗一層,好過留喺之前嗰度永不超生
咁你可以選擇答佢底薪,然後話俾佢聽仲有佣

佣金嗰度就你可以講得有技巧少少,如果想老實啲,就打平均數

如果想冇咁老實,你又驚俾人問你點解減人工都制,你就答低嗰個月嘅佣
一向都唔使現職人工
唔使太擔心,平常心去試啦,你用啲時間去擔心,不如用啲時間申請多10份工,攞到Offer嘅機會率會高啲㗎
Fg揀mpf係咪預設投資策略個個核心累積基金最穩陣?

如果自選姐合都係諗住65%高風險 35%低風險 但係MPFA個網睇住佢地啲年率化回報、累積回報 真係冇頭諸

方丈有咩建議 thank you
諗住有工番住先咋
我想問下呢,CV 係咪一頁過都好架?

啫係打哂啲main point, 寫少啲job description ?

港資中小型公司同中資上市公司
係咪中資對前途/之後搵工好啲?
想遞信辭職 一個月通知期 但係公司申請左個筆保就業基金到8月 對我有冇咩影響同要注意既野
諗咁多做咩, 真係做夠3個月冇 adjust 你先諗點同佢講啦
方丈 仲有最後一個問題
之前accept左 offer 返左一個禮拜多啲
突然之前apply嘅first priority公司打嚟話睇完我做嘅test之後想約我onsite interview

有幾個問題想請教下:
1. 應唔應該同要in嗰間公司講我依家個status (收左offer,proba緊但willing想入佢地公司多啲)
2. 拖多幾日睇下依家/要in間公司有wfh arrangement 再r佢video interview 定係直接SL去算

因為依家嗰間啲同事幾好又冇乜hierarchy
所以騎牛搵馬都想低調少少
感謝方丈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞