[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
你之前跳得快左啲啲嘛

問哂佢2 個, 最緊要係你要好理所當然咁, "係喎, 過左probation , 之前傾好左會有adjustment with HR, 都係同一日生效?"
我係你我會試下CS/ CRM, 因為少啲哩啲位, 你做開media 係出面搵都有機會

不過如果你本身冇工係手, 你就2 個都apply 啦
係, 除非你生左係間公司到, 而個老細又中意你, 信你
你accept 左就好難了
你有冇見過女仔接受左求婚之後可乆bargain 到隻大啲既鑽戒
如果佢問我報兩個位,咁究竟係想做邊個多D,應該點答比較好
lunch time 定咩時間? 可以話有啲唔舒服遲啲返/ 早啲走咁
其實又唔洗咁講既,大家係得呢個post,都係想有個better offer,或者有個樹窿講下工作上既心事,等方丈開解下姐。做左咁多年野,一早已經知道自己唔係special one呢個事實啦。我從來都唔覺得自己好有料,我講我值得升係因為我appraisal KPI係above expectation。個post要proactive,我自己都唔介意行多幾步,做埋我foresee要做既野。條數已經係算係幾個regions入面最高,仲extra接埋其他任務。不過只要我覺得對我自己/career有幫助既,我都唔會射job。我用得騎牛搵馬呢個term都知出面搵工難,諗住慢慢搵,而唔係等到天荒地老等到上面兌現承諾姐。
其實我原本上黎淨係想問方丈我target果D post average人工係幾多架咋,順便交代下小小背景
方丈
想問下做hr係咪主要係office搞掂,唔洗走黎走去
年幾前睇過篇文話要搞好多公司活動 同 應酬,卻步左

唔該
可能我講得1999,因為加1000係過試用佢應承會加既
我覺得宜家做左extra唔係好關自己role既野,想佢base on +1000再加多少少
CS 有興趣啲, 但content 你能力經驗更適合,所以都係看package 同埋 interview chemistry, 但for sure 既係哩間公司係你想入既公司, so which dept is not the most crucial
可以試下問, 但上年個價去看今年, 唔係一個valid argument
今年上年市道唔同, 你地skill/ exp 都可以唔同
佢唔肯就問probation review
唔算太多, 小薯級直情冇咁制
不過CSR 做義工個啲算唔算應酬?
學到嘢,感謝方丈
明白, 咁你probation review 個陣同佢傾, 你問佢個review 會唔會take extra duties into consideration, 你可以R 下, 但預佢say no
傾下計姐, 我都係用開個肺講野
所以我明你對佢失望
我有個老細試過信都出埋俾我話promote 都收返
冇問題的 你俾唔到個title 我, 我係出面搵, 唔麻煩佢了
希望佢in我,等我可以講到呢一句啦
圖已send

Seafood間間公司都有 唔係通常犯下大錯先會出動炒人依一步
咁下家最好就delay 幾日
因為ref check 麻煩
唔怕的, 大膽去見
唔一定做好錯先郁的, 有時公司restructure 都夠郁人了
方丈 想問下如果sd thankyou+追問進度email比hr
係咪正常都會覆
我上星期四sd左問hr到依家都未覆 唔知點解覺得有啲唔尊重咁
唔係話特別想做佢個份 但自己有啲mind人地無乜manner
定其實對hr黎講唔覆係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞