[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
local medium size company >>>> mnc
好好的轉工理由
香港係冇最高工時,所以如果你間公司係咁衰,都冇辦法。

基本上就咁睇,又真係告唔到。

但要留意番,你嘅人工夠唔夠比最低工資,如果一日做18 20個鐘,就算有法定休息日,你份人工都應該未必夠比
其實而家講,你不如叫佢嗰邊俾返晒成個尾期人工明細你啦
唔好意思 想問下方丈姐姐睇fb msg睇到幾多號?
星期四pm咗方丈問有關揀job offer
打咗一大段字希望冇miss咗
唔該方丈
要我上去拎支票 會唔會我拎左之後冇得追返條數? 定電話問佢比我尾數細明?
可能條問題都幾弱智不過係香港幾多employees 先算sizeable company?
方丈,想問下fg見it工smart casual 應該點着?太熱唔想着西裝褸
正解~
因為有一次係咁岩香港有個升2 級既位, 仲要係我心愛既仆街bitchy lux...

另一次係... 因為愛情, 佢唔想我走, 加到我人工record high, 但係要去中東2 年
mnc >>>中型公司>>>mnc
mnchr會唔會問點解你由mnc轉去中型公司
唔好咁嬲豬先啦
我係企係公司對面既HR

答返你, 係, 除開夠就合法, 唔夠就犯法
你on time 走佢吹你唔漲, 但可以賠錢/ 通知炒你, OR 冇bonus, 冇加人工, 好多方法
1st次梗係唔去啦
2nd次可以考慮下喎
Scan 個QR code, 好易好易, 仲有一日~~ 大家記得
HR通常多唔多靚女。市面上係咪10個有9個HR 都係請HD 畢業
我看到星期三18:00~
係急就一定哩到回得快啲 一係就google form 睇直播,
星期六日 , 題數一筆清
拎票個陣要佢俾糧單你
小心簽野會有一份 " confirm 乜都收哂" 既條款, 冇簽都可以追~
有冇notice period ?
1000+ 最少
或者另一個Standard, 你屋企人都有聽過個名
方丈投咗票未啊
咁或者我都喺度講下自己情況先 因為都心急
[member]同埋下星期左右就要report duty了 下文都打得好長 唔好意思

所以想麻煩方丈姐姐比啲意見 喺度同fb都打咗長文 辛苦你睇了
唔洗呔同埋外套, 恤衫西褲就得~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞