[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
多謝方丈 聽咗我講咁多 不過想問下好少少轉嘅意思係 轉工?

我應該會揀政府了 都想穩定啲嘅
其實就係因為公司細,得兩個intern先會錦擔心,同埋聽到有人講我壞話,仲要我坐係附近,擺明特登比我知。如果公司大,hr唔記得我,根本唔會有呢個憂慮。
轉返出Commercial, 就我自己諗, 大學出去vs 政府出去, 大學會易啲啲啲啲only~
有人講你壞話, 但係佢地對你既Ref check 唔significant 的
they are only some nobody-s
等等先, 係佢炒你, 所以係佢應該提早同你講
你個Case 既小麻煩係, 你地都未知過左通知期未, 所以通知期可以係一星期, 又可以係一個月
即係邊個要炒人/ 要走, 都要早一星期/ 早一個月講
if not, 就要賠返 1 OR 4 堂錢
明白了 多謝方丈比咁多意見我之後有機會再搵方丈指教啊
其實講我壞話個同事又同我supervisor friend,唉,吾埋堆係錦架啦,多野擔心
琴日係最後一堂,但佢其實從來冇好確實verbally and writtenly 話last day , 合約剩底有3堂,所以佢係咪點都要至少俾一堂錢,in case 假如佢叫下星期拎支票
就係其實佢都冇親口同我地講炒,我地導師只係意會斷合約only,因為停課
同埋當我逢星期五返,佢星期五先話cut ,禁係咪當我都拎到一日糧,因為7日後都係星期五?
方丈
之前聽你講過有個網有齊哂D人匿名打自己salary上去,嗰個網係咩?
多謝你信我就真~ 祝好~
朋友~ 其實有冇諗過, 易overthink/ being bit too sensitive 可能係因?
放鬆啲, 哩個世界連錢都有人唔中意, 你點可能個個都中意你
最重要係, 佢唔中意你, 係你仲有好長既Career path 上面其實都唔會阻到你
我第一份正職, 長工, 個senior 搶我職升, 之後咁點呢~
十年過去, 佢都仲係同一間公司做緊個小小既AM
Ref check yes 係都重要, 但係一定唔會夠你正職轉工問咁多
只係intern, 唔好諗太多, 擔心太多, 專心學野好過~
多謝你,既然fresh grad reference check只係問hr,吾經supervisor,我就放心啦,因為我份人好易緊張,都諗緊方法去改善,第日ft一定要主動d,要埋堆,想生存只可以錦
就算你覺得佢係仆街,🤔但最後揀人既係dept head,所以未必關佢事。當買個教訓喇,一日未簽約,都唔可以當穩陣,其實佢應該都約鍾意先會打返黎通知你落選
HR多數戲子黎
戲子無情.......

認真mode 可能你之後出現左個更適合 無計
加油搵下一份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞