[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
GPA 高係唔會幫到你搵工
全班考第一係唔會幫到你出pool 一樣
你個CV 係咪出左事, 你搵啲咩intern?

exchange 有少少用, 但唔夠大公司intern 有用

政府工唔係太計
我唔係好認得
死, 你講邊間, 係咪飛個間, 好似哩排我講過一間壞話only

走之前同上司單聲, 問下佢仲有冇野要幫手, 冇就走
enjoy honeymoon

未過proba 要去見工就要見得好picky, 唔好乜工都見, phone inv 個陣問清楚先, 同埋問好左人地d offer 先

有工係身, 就可以唔洗乜都
一做最好一年, 幾個月仲衰
我recommend 你可以問問, 但係主要問題係2 個

1. 你 accept 左, 如果係offer stage R 易啲
2. 你冇exp 同埋而家唔係太多e commerce 位, 仲肯請咁junior, 夠中意, 蝕做入行先都可以

所以你make up 左 your mind 就好~ 加油啊
咩行業~ 咩職級左右?
你好~
冇3.8/4 唔寫算
如果你個陣話佢炒你就有, 而家係你走, 唔係佢炒你, 所以冇
agency 勁平人工啲入門打雜
或者其他細公司marketing 都得, 你個background , 入左marketing field 先
你有冇做過relevant intern?
so green FG 係咁上下
如果4.2/ 4.3
我會寫
if not, then, WHY~~~~~~~~
HRO 一年太快了, AHRO 就有可能, 仲要你係唔知咩公司HRA
同埋你叫幾錢, 你CV 靚唔靚仔, intern 出唔出名
方丈 請問報intern係咪都唔洗寫呀?唔該妳!
正常就唔會
你冇話俾家用, 出完第一份糧之後, 你阿媽都冇出聲, 咁你會唔會突然俾
unless 佢有要求你寫, 否則唔洗
Mother Group (Son Limited) Dec 2018 - Present
XYZ Officer
不過佢已經俾佢出post最高果個價我,咁諗會開心啲
明白 唔該哂兩位~!
學你話齋 綠到發哂光
[member] Hello方丈

如果之前份工人工係13+b, 想apply一份12個月,一年contract, 咁我可唔可以將舊人工x14/12當係expected salary?

因為個差距都成5-6k, 新公司會唔會覺得好大咬?

但已經無做野一排,所以唔敢博~thanks

[/member]

直接寫攞xxx scholarship仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞