[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
唔洗怕的, 但記得要問佢有冇野要幫手
同埋唔係日日都咁早, 最少都1-2 日一齊O 下
同埋問下其他同事有冇野要幫手,
俾啲initiative

係啊, 因為我好少咁直白話一間公司, 所以我記得你了
但唔記得你真名
sales bb, 食佣啦
唔算急喎, 正常speed
可能係炒人請過個新, blind search 有時會係咁
仲有好多FG 想做的 又唔係差成咁
其實上面有幾多人係冇所謂, 你係哩間公司, 除非佢地走哂, 你有得上位, 否則頂盡, 你R 到一次升半級, say senior assistant 你都走啦

2 年內冇郁過, 你拎住個名出去搵都會有得上, 唔洗怕同team 人阻住你,
哩個世界好多出路

但入HA 就唔同, 等4-5 年啦
所以先開新role
公司冇死錯
唔會, 我turnover 唔算高, 同埋要求有啲啲高
我within budget 個board 就OK
depends on 公司大唔大
大到有salary range 就跟公司規矩
否則就按你出既最低價, 所以講左100 次唔好開range...
你表現得好嗎? 佢中意你嗎? 同team 其他人人工你八過未~?
唔會
1 個月內
照apply 啦
六合彩都係機會細, 但係你都會買, 因為買左有機, 唔買肯定冇
係, 同埋有咩 event 可以令佢地捐多啲, 爽手啲, 做到marketing
係 係 係
你答大字
我答三次
點解關係咁差?
如果公司夠大, 俾HR 做referee 就得了, 好小事
少少係可以的, 對事唔對人
其實生殺大權係你到, appraisal 你填的
有棒棒有蘿蔔, 獎罰都要有
係, 所以個計劃先俾人d7
幫到你就好~ 來來, CLS 先
係, 如果你冇講明, 你會唔會第一份工過probation 就加你阿媽家用?
咁係咪應該搵過另一份工
因為佢好似唔多like我,頭幾日叫食飯都唔叫我,第二個intern反而叫,但係fg寫reference check寫hr唔會好怪咩?佢都唔知我啲咩
有事想問下方丈
如果上星期4見完最尾一round hr
咁正常會等幾耐先會有消息
同埋幾時先好send email去問progress
唔該方丈
早幾日fb inbox咗你detail..麻煩你得閒比啲意見
頭先電話傾左啦, 我問左AL, 同平時請假個係點樣 (成個過程都好nice嘅)
佢話佢地AL都係跟僱傭條例, 同埋請假都好flexible, 叫我唔洗太擔心
跟住都有同佢講話想probation後想調整去14k, 佢都話呢個你可以簽約個陣再傾都冇問題
咁睇好似覺得佢地都叫做可以有negotiate嘅空間?
我黎緊簽約個日可以點樣同佢地傾, 比我可以大機會拎到14K or above?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞