[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
兩隻都係平均,中庸,普通既聲音
無弱點=無特點

玩耐左,覺得咁既耳牛係食之無味。
都係有番個性既耳牛先吸引。
同海膽巴一樣,上次試Kennerton + dave感覺唔好聽
咁可能係配搭問題了
其實好似好難爆?
正正常常過100dB 聲量嘅話應該冇乜可能會燒到?
深水埗 雅歌. 但係貴。
以前雅歌附近有間舖頭平啲,但唔知執咗定搬咗。有賣Genelec 喇叭的
Mediabox都有,但唔知有散剪。佢好似成卷賣多。

如果買剪散嘅我多數淘寶
on ear 個玩法有咩唔同?
淨係覺得咁樣帶住唔會帶得耐會好唔舒服
巴打如果係展見有人用HPT-700,歡迎問黎試下
唔係架。你耐唔耐一次100db 就梗係唔爆。 果時我哋係又窮又多時間。
日日放學/放工就返band房。星期6,日全日係band房。
成日咁炸會爆架真係。 PA喇叭高音單元都俾我哋燒咗唔知幾多次.
好呀。唔知咩嚟。冇聽過
入耳多單元果技術成份好高
所以有好容易出事嘅問題

但無奈好多有問題嘅都俾啲打手吹到好有特色
你見親啲地方有讚冇彈就知咩事
如果唔太夾頭其實幾好,冇咁熱
玩法冇分別
呢樣真,駁sennheiser自己部amp真係難聽到爆
仲要隻820又唔係隔音好勁
比個樣你認下
https://www.veclos.jp/veclos/products/over_ear/hpt.html
公報停產個時大約1700 hkd買咗
而家個價好似回復正常,約4k
部野其實出咩事
勁多地方一講到呢部就講晒粗口

屋企太細冇位擺枱幾所以冇玩過
多單元最難處理係crossover,腔體咁細塞唔到active crossover更難搞. 尤其圈鐵。我講真未聽過圈鐵嘅iem個感覺係coherent 嘅. 硬係有個窿。
最接近可以接受嘅算係AKG K3003.
膳魔師
我無聽過Sennheiser嘅amp不過我知道好多劣評。
我聽過Audeze隻Deckard amp. 都係垃圾.
有咩咁特別?
都係令佢保養架啦。無咩點搞
我都唔多入耳。好似得3,4對

UERR CM, Prophile 8, ER4s, airpods pro 同埋小米不知名幾十蚊嘅iem用來打switch用
玩耳機玩到盡頭似玩濾鏡
調音最重要,買係買工程師"設計"出黎嘅聲音

再唔係最正確最neutral 嘅聲音
呢啲er 4耳塞都做到
好值得去見識下
音響展一定會見到

又唔可以講v shape, 不過好極端

技術成功,marketing 失敗
rip veclos
我反而想知Sony果部幾皮嘢嘅amp有無人試過?
我硬係覺得係垃圾。不過我無試過
我玩左年幾都係6000左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞