[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
就咁樣聽唔聽到歌手唱live唔會出事?
但依照你咁講佢應該唱功都OK

咁如果我想問齒音呢
因為佢距離支咪比較遠所以唔覺有呢個問題?
佢呢個頻道有講好多hifi headset 特別強調高中
會夾硬拉到啲齒音好明顯
我就係聽唔出佢有做de-essing. De-essing 就係消齒音。
female voice brilliance 大概係4-8kHz. 佢呢個mix 重要明顯shelf boost 呢啲range. 但齒音都唔算好誇張。 所以我認為條女本身真係唱功ok.

mic距離遠同齒音無咩關係。呢個主要係歌手自己本身控制能力.
營養巴打
估唔到開到13
你計漏左部DAP嘅價錢
加埋話唔定夠你買多套
計埋DAP應該直接多一隻LCD3F
如果係kgsshv ,under 10k 即係大陸啦

平係平不過風險自行斟酌

SP2000夠做 2 set靜電headphone + amp 連adi 2 dac
同問
Intern, 翻學到而家翻工都一小時以上
有冇得係mac機度 download driver 俾耳機讀無損,出最高功率?

見到大家傾耳機, 睇翻自己都算好彩, 每次入手嘅都幾好聽 雖然最後用iem都用咗差唔多兩皮, 但係都陪伴自己走咗三年有多 無論dx200, Faudio Major耳機定條原價貴到hihi嘅耳機線, 都係用八折左右價錢入手 出嚟嘅聲確係唔夠屋企set up好聽, 但係音場同人聲都係不錯. 隨時喺街可以抒下壓, 都係值嘅

點解HD800s唔可以唔漏音, 唔可以跟機送耳筒盒 得個usb攞嚟翻工用扮下嘢
宜家用緊DT1770 見咁多巴打都買T1 2nd有啲心思思
不過宜家我得個 amp仔 jds lab atom
唔知夠唔夠推T1
hd820
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞