[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
啱啱入咗dt1990pro 等到貨
用EAC rip?
EAC d tag 唔係unicode
可能你要自己入過
可以用Tag&Rename + excel, 好快入到
@雙子地球人
佢上個post 就係問Sundara vs HD660s係點

等報告
聽感如何?
LM
等賽後報告
sundara我用咗都有4個月,run咗20小時左右開始入狀態
聽感大概係輕盈,即係所有都點到即止,樂器都好清楚表達到但唔會好強,音場中至大左右,定位都係正常表現。
另外聲底偏中上,即係中高音多啲篇幅。
人聲應該係最大嘅特色,聽歌聽到最大嘅部分就係人聲,以下隻歌幾啱用sundara聽。如果係想聽鼓同低音,呢隻就唔係最合適。
https://www.youtube.com/watch?v=ERGRRigvX6Q

我播到喎,不過我usb out去個CEntrance DACport slim出聲
Headphone配Aimer真係好正 我想買amp, 或者應該話目標都係可以聽到呢type人聲
升級感十分重
低頻幾好但高頻差少少但可接受
分析力都唔錯
最鍾意係佢個人聲同整體立體感
即使用黎打機都ok
你應該去試吓ATH
ACG同女聲,堆木殼啱哂
平既就W5000
除咗鐵三角,仲可以試Stax
如果你揾到hd600個條紅黑頭線,可以買黎試下
收d低頻,高頻好d
其實你地會唔會好講究啲interconnect/USB線
XLR, RCA果啲
唔會超講究,但會買好少少嘅綫
用緊supra usb a to b大概3百左右
ath木殼啲聲點?
用過m50x聽感覺太過監聽feel,刻意放大咗缺點,又令到人聲乾
ath木殼啲聲點?
用過m50x聽感覺太過監聽feel,刻意放大咗缺點,又令到人聲乾
唔記得引用
我個人玩就係:
Digital嘅線就唔會玩太貴,多數千零蚊度,只要chracteristic impedance符合到我就冇咩意見。USB線稍為買類似iFi Mercury嘅程度就算,再上冇意思;
Analog嘅話都係買短買粗買shielding多過買花臣嘢,尤其玩headphone,堆gear唔係疊上去就係喺正隔嚟,你唔會為咁小事買幾千銀嘅線,用開一體機嘅更加唔使講,慳返
Power就最好自己DIY條有shielding架啦;
Headphone線我未玩過,答你唔到。遲下可能買返條比Utopia都唔錯。Earphone線你遲早買硬。
會唔會好難推? 我得portable amp
玩iem多
USB線冇乜講究,用緊audio quest 幾百蚊條就算
interconnect就自己做wireworld
未玩電源同headphone線
最多都係試過將HD600同HD58x條線對調
ath木殼都好大分別
ESW990 個類音染大,但有特別味道
W1000Z就「女毒」
W5000就比較清淡

記得ESW990 就唔乾
W5000就中性d

hifiman 嘅 QC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞