[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
真係好抵 我都諗緊
K712同K872有咩分別架?
https://www.rtings.com/headphones/reviews/best/by-usage/critical-listening-audiophile

Sennheiser HD 800 S
8.5 Neutral Sound

so that i can use for sound mixing?
創立in us
boss is us student
made in china
hk $1300
amazon 75usd....
TB rmb389....

監聽耳機同好聽耳機標準唔同,mixing你用Sony 7506完全夠曬。 要準就akg n90q,有trunote教準個音
what about Philip?

https://www.rtings.com/headphones/reviews/best/by-usage/critical-listening-audiophile
Philips Fidelio X2HR 8.2
Philips SHP9500 8.1
你明唔明嗰兩張圖解咩? 一個係價錢同音質無關係,另一個係rtings唔可靠。
9500 100hz衰減得咁快,4k打後又多咁多,不了啦
7506係整體比較標準嘅選擇,雖然下潛差啲,但樂器還原準係mixing好重要
thx
akg n90q use USB?
USB / aux,佢內置左dac &amp,所以唔需要插靚嘅音源比佢
K712 open back
K872 closed back
K812個聲有d似Stax
兩個耳牛都唔同聲,712音場極大,大到好似去郊野公園咁,872對對細啲
同埋712係open back
872係close back
加上712難推過872好多
啱啱收到隻Dt1990 pro
暫時聽咗頭一個鐘覺得高音係無Hd6xx 咁好,係sharp 啲,要較eq 嚟補返
不過整體啲樂器比6xx 靠前,人聲靠返後啲啲
等佢煲多陣睇睇先

音場應該差唔多大?
lm 等報告
師兄你聽完 5K 西裝之後應該會有啲改觀...
其實分別真係差好多,大概都係多10%-15%左右
比想像中細。
如果想要隻Bass 好啲同音場好啲,仲有冇邊隻推介
筆直5-6k
好期待
話哂AKG原班人馬
JBL Everest Elite 700/750NC 差多少
同樣有TruNote技術
$1500 usd就當然唔值啦,但官方refurbished只需要$300美金,amazon上面買都係$400美金左右,抵玩
Jbl嘅耳機無akg咁準,多數有bass boost
想買 RME ADI-2 DAC FS 2020換左4493果隻新版
用黎推HD800S好冇
自己用緊FOSTEX HP-A4BL
唔係話不滿但手痕想換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞