[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

會有盡頭的,放心
law of diminishing marginal return

即係仲未出貨
Thor 展會聽chord dave 出 , stereo 聽到似mono

Emyprean 唔錯,音色自然,無弱點,但係計綜合實力黎講偏貴,平啲嘅話會幾多人買

當掛係身speaker用定聽力受損?
咁其實都好過份啦
只能祝佢早日搵到啱嘅聲
Emyprean 應該又係無底坑
然後會return落去玩返d平野

買完800s想入返隻600之類

琴晚我先訂咗kph30i
其實無咩偏高音之說。 就算偏都係偏低音。
線材係passive.佢加唔到嘢落去。只會減
理論上線短同埋條線嘅capacitance 低就會少改變音色。

如果條線長同埋capacitance 高。會有treble attenuation. 會蒙啲,由於高音衰減咗,所以會覺得多bass.其實bass無多到。 只係balance shift咗去bass會覺得多bass.

線材我自己最推介Mogami同Gotham Audio
不過Gotham係香港應該難買啲。
我試過Thor同Odin我覺得幾ok呀。好smooth
車程短聽歌真係怪怪哋
次次都聽得一兩首歌
純粹細個唔識嘢,開到好大聲焚.
唔係架。我平同貴都用。鍾意就ok。我好鍾意隻M50x 架。成日都用.
iem 黎講我都成日用er4s

唔會點理佢貴定唔貴。我一直唔覺得貴就一定好啲。
Mogami香港邊度揾到散線?
Audeze LCD 全系列我都擁有過 除咗sine/iem/同lcd-2 closed/lcd-xc/LCD-1

而家放淨LCD-X同LCD-4

我都同意LCD-3F人聲好過LCD-4, 但我覺得LCD-2Classic 更好。但缺點係對耳機幾乎無高頻。 LCD-3F就高頻好好多,但相對LCD-2C 人聲方面就毛刺感多啲

題外話. LCD-X 同LCD-MX4 係好奇怪嘅Audeze LCD. 呢兩隻同其他LCD系列調音好唔同。好無Audeze特色。 Audeze 應該係要好soft好laid back聲。但呢2隻係刺激聲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞