[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我啲平板都係求其放 有啲連耳機架都無
其實呢啲野我覺得唔洗太擔心,即係啲ribbon tweeter (基本上一篤就死)喇叭,啲用家咪又係就咁放喺度,都唔會做咩防塵。
如果做左心安理得都無問題嘅,不過如過無特別照顧開嘅,就無咩需要特別照顧
平板同靜電最緊要係唔好篤到個單元,或者用手掌壓個ear cup. 單元極薄,一壓/篤到就會即死
塵同濕度唔太極端嘅話無影響。
枱座下面反釘左個耳機架
5hz 10hz 15hz 20hz 40hz 其實聽唔聽到?
一般喇叭都係得40hz 打上
耳機可以做到20hz
我見有啲耳機可以做到10hz
其實呢少少分別大唔大?
我都諗住咁整。慳位
喇叭會feel到超低音,headphone就應該冇咁強感覺
extension 做到但係幾多db?
如果去到10hz, 但-20db 基本上無意思
佢話去到1hz 都得架,-108db 咁。

至於聽唔聽到,一般正常人係聽到30,40hz
聽覺損害同年紀大聽力退化多數都係聽唔到高頻
10, 20hz 基本上係feel 到居多。
NDH 20?

香港有冇得試?
我有擁有過,build quality 好好,全鋁合金但都唔算重。
但聲就睇你點睇我個人覺得麻麻地唔啱我口味。好多Bass. 然後高音好hot.
唔cal嘅話大概係V shape 調音。
但我覺得算係抵買。我之前係網上Mediabox訂特價3000幾。
試就唔知邊度有得試.
曾福
如果對比HD800/800S?
呢個我答你唔到。 因為我口味嚟講有偏見.
所有headphones > HD800/800s
HD800 系列啲調音對我嚟講感覺好似收音機..
係HD700好啲。
要問 定放demo?
一千蚊倒監聽系列耳機呢?
分析力一般? 見大陸評論麻麻
HD700
BTW巴打用過咩夾HD800搞到咁有陰影?
Etymotic ER4S/ER4XR 別無他選

HD系列分析力超好,係太好。類似Focal Utopia.
如果聽啲錄音質素差嘅音樂會好難受。個人嚟講唔太鍾意boost high mid 去做個分析力好嘅感覺。 比較吵耳,尤其如果聽嘅音量高
同埋分析太好嘅耳機用來聽歌會唔太投入,會係聽耳機多過聽歌。
好多資訊比你個腦去分析.
可能要問
之前上曾福剛好見有人試,冇留意到有擺出黎demo不過見個陳列櫃有盒
我本身自己無擁有過HD700/HD800/HD800S/HD820
但我係舖頭試過好多次,因為不能相信作為Sennheiser fans嘅我居然會覺得佢哋嘅耳機咁垃圾。 第一次係係DMA 試,佢哋駁隻OPPO DAC+AMP
我一試以為對耳機係壞嘅。 之後係唔同鋪頭,朋友屋企,Studio 都試過
結論都係唔鍾意。 HD700可以接受。但HD800真係唔識欣賞。

但我相信呢個係個人問題。因為我都識好多人鍾意HD800, 甚至我有位producer朋友都係用HD800 check mix. 所以應該係我個人問題
諗起SR 4070係設計比NHK做monitor
不過而家太貴唔想買

似乎巴打應該幾討厭beyerdynamic下
Beyerdynamic 我只鍾意佢哋啲mic. 由其vintage M160 ribbon
Beyer, Ultrasone 等等都唔鍾意
但Beyer HP嚟講有一隻例外。 就係DT880. 呢隻我幾鍾意。但990我又唔鍾意
你同我經歷有d似,雖然你好似仲慘
我覺得amp好影響用家對HD8系觀感
當年HD700同HD800出個時係展用HDVD800夾過兩對,覺得HD800齒音太多,好煩,所以買HD700(加上當年窮學生剛畢業冇乜錢
HDV系列本身就算啦,唔好推senn記野…
出鋪試HD800s都冇幾多夾得好…又係好影響觀感

而家買咗HD800s,用唔同amp推都好反映部amp性格
可能用chord/ THX AAA 789/ HD DAC1 或者d暗聲機推HD800s會啱你d?

慢慢又發現HD600係不可取代
但可惜通常啲人覺得分析力高嘅都係隊高嗰個高中
基本上冇乜可能低頻好勁但係分析力好高
我諗呢個係本身聲音嘅物理限制

所以你覺得NDH 20
喺分析力太高
定你推高咗個高中所以你覺得唔鍾意?
分析力=details
1266最speaker like既耳牛,所以好多玩開speaker都好鐘意。

LCD4係bass既質素更好?但講到bass既量同「更似speaker」應該係1266。

我覺得你應該試最新既1266 TC。佢補返中頻,似更啱你口味
T+A Solitaire P仲未喺香港見到影
本質都係1266
有人話一字最好最寛鬆
刺激就隻隻都係佢係美式聲,你明嫁啦

每次改版,佢都有三樣野改變係明顯既
1. 低頻愈來愈收斂
2. 補厚返中頻
3. more details

我隻TC係新買咪等閒聽,但聽得出overall 比舊版更好
聽落無咁刺激,有自然感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞