[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你講中要點,所以我從來唔會係啲hifi group/forum 蒲。個個都係 貴=好。 啲人問咩都係統一叫人升級

最慘嘅係。基本上無學術人,全部都係講玄學
就算有學術人出現。都會比人趕走
姐係我覺得成班有研究有心玩既圍埋吹水係好過癮
仲學到好多野,又走少啲冤枉路

姐係就算你俾左幾多錢都好有啲野本質係咁就係咁
基本知識呢啲野無就好難討論落去
咩冷凍光纖咪又係同啲cat6線一樣快usb升音質又係好好笑
我寧願你話洗多一皮買呢間廠既調音我都仲gur d

明明一post之隔啲人可以差咁遠
因為咁同個十幾年朋友鬧翻咗 諗翻都好唔值

可摸耳講多少少想知
fuse 我用緊舒特鍍金果隻,感覺不錯,30蚊

有次跟二手dac送咗條furutech fuse,amp 數太細只能駁dac,總之聽唔出分別
其實隔離po又係點諗我哋

無追開對面
唔知啊覺得佢好「柔」
氣氛又做到

不過混音嗰啲我真係完全唔識

有時理論係啱 但買補品可能係買緊psychoacoustic effect 嗰時年紀細 唔識野
dap就老閪都AK CARYIN IBASSO
SONY就一定要黑磚先叫入門
今日仲見到有個話A105拎黎聽藍牙就好 拎黎聽IEM係哂氣
係唔係玩到又膽又石
接駁好多個DAC AMP?

其實正正常常一個插口點都會有singal lose
多都唔代表一定好 不過好多人係咁玩
上次試嘅入耳嗰個玩炸彈
啲聲真係一嚿嚿 喺佢面前唔好意思講啲乜嘢
淨係講咗幾特別
岩呀
所以好彩有第一個開耳牛PO嘅巴打, 我先識得點揀耳牛
咀同mic 距離遠啲就會"柔" 因為無proximity effect.

就咁聽youtube 我聽得出嘅vocal processing

1. around 2s decay 嘅hall reverb, mix balance 15-20%左右
2. high pass 同明顯presence shelf boost (start around 5-8khz)
3. compression. 聽落似opto type compressor 即係LA-2A 果類,因為好smooth無咩artifact. 如果用VCA type 會聽到啲唔自然。不過都可能係compress ratio 好低同long release. 所以唔係100% sure)
4. Gating 係1:55 好明顯聽到係gate咗個vocal. 所以應該真係同keyboard一齊錄live.
5. 3:41 尾音明顯係auto tune fix咗個"震動" 個動字尾音flat咗.

我唔係好聽得出有de-essing 所以條女應該係本身唱得好嘅。

睇下你覺得算唔算tune 得勁。 我自己覺得唔算。 呢啲係好basic 嘅multi-track vocal processing. 你你話未process前同後大唔大分別, 係大嘅。
條女把聲本身係無咁"亮" . 唔係沉, 但好多brilliance 都係EQ boost出來.

原來係巴打你黎
改左名認唔到

根本每多一舊嘢啲signal就越distorted
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞