[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我太少機會聽1266

1266 低頻太多唔太舒服,少左係好事
雖然我中意唔上1266,但聽上去都理解到點解咁多人玩
對我黎講1266似聽音效多過音樂
hd600 真係無可取代。2000 幾咁嘅質數
HD600 簡直係最經典嘅hp

789 推800我試過了。都係唔太鐘意。反而HD700我ok 800s 都比800 明顯好好多,無咁多peak 同多返少少bass.
巴打用緊邊隻
唔一定。舉個例子audeze lcd-4 係暗聲但分析力超高。影響分析力嘅除左fr 之外
harmonic distortion , decay , time domain都好影響分析力同聽感。所以點解齋睇FR graph 其實未必反映到對耳機咩聲。

Harmonic distortion 即係如果你播一個500hz 嘅sinewave, 理論上喇叭/HP 只會播500hz 但實際上係會播埋500hz 嘅even 或者odd 嘅 2nd 到 可能20th octave.
THD 越低聽感會越乾淨, 越高會覺得啲聲大啲,punchy d.

decay 即係一粒音要由最高amplitude 到0嘅時間。理論上越低頻decay 就越長。但亦有啲hp, spk 嘅decay 好長。越長聽感就越肥厚圓潤, 但就亦會偏蒙。

Time Domain/Phase 無圖比較難解釋。人係街
係呀,我都覺得1266 好speaker like
bass 質素方面我覺得1266 同lcd4 同等。不過1266 印象中個量無lcd4 咁linear. 所以聽感上有啲分別。

買新嘅1266 我應該唔會 太貴了。lcd-4 我都係買2手。萬幾蚊。全新3萬幾真係唔捨得
me 都好耐無帶靚野出街聽。出街依家100% 用airpods pro. 無條線可以講埋電話實在太方便。iphone 轉ipad 轉mbp 又感個制就轉到。
音質又算可以接受
https://www.youtube.com/watch?v=RFuwa8ZZ1kQ

Neumann一直是話筒界的大佬之一,出過一些監聽音箱,新出了這幅耳機可能很多人還不知道。
據稱是Studio耳機,那麼我就拿到Studio來評測一下。
幾個明顯的特徵:60-120Hz整個低頻偏多,高頻3KHz附近有衰減。超高頻細節還比較豐富。
弦樂類高頻樂器不夠明亮,少了刺激感,低聲部的樂器不夠清晰......
作為聽歌用,整個聽感還是不錯的。暖聲,圓潤,質感還不錯,頻響也很寬。
作為錄音棚歌手演唱監聽,非常舒服!當做混音輔助工具還是不行。
外和做工很好,雖然是MADE IN CHINA

pass?
有冇巴打用緊 Ak sr25 覺得點
呢啲嘢其實真係好過人。不如你講下你鍾意邊啲headphone嘅聲,再等其他巴打比推介啦。
同埋唔好迷信"監聽" "flat" 呢啲字眼。 人人對耳都有啲唔一樣。 lab instrument 量出嚟嘅graph 只可以做一個基本嘅參考
就算帶headphone. 因為每個人對耳入面構造都上都有少少唔同. 入面嘅reflection會影響perceived frequency response, 同埋每個人本身先天上有對唔同frequency 嘅敏感度+年紀漸長嘅hearing loss. 所以就算同一對耳機,每個人嘅聽感都可能唔一樣。

所以其實最好係你講下自己聽開或者試過咩headphones係好鐘意嘅, 就會容易啲推介到你會鍾意嘅options.
巴打如果可以的話講多少少呢方面理論
突然發現自己食咗好多廠商打手D 19理論
睇佢個channel 又發現好多廠商理論入咗自己腦
你想知咩理論。我有認識嘅大家都可以交流下。
個個一開始唔識嘅時候都瀨過野啦。我都瀨過唔少。

Audiophile 本來就好多騙案。好似啲咩audio grade fuse. 幾千蚊一條fuse. 都有人買。之前仲係香港某hifi forum 見到有人開箱話好正。部DAC換左條fuse 啲定位開揚晒。

最搞笑係做果條fuse 既廠我識嘅。平時供開fuse 比我0.25 一條 15A ceramic fuse .

佢拎去電鍍果間廠我都識。真係痴鳩線
點睇hifi switch
配件我都知 中國人財粗不賺對不起自己

其實推力點計?
比如話150ohm at 1khz
然後有人話300hz 位置有350ohm
咁我應該點樣理解ohm?

另外其實spl/vrm 嗰啲單位點睇

600ohm at 1khz 純數學上要幾大力output 的amp
可以推到70dB聲量?

其他地方問唔到 一定話你部dac/amp唔夠高級bababa
咩黎 串流嘅ethernet switch?
理論上係managed switch有內置qos queue audio stream 高priority
或者supoort AVB 或者Dante 既switch 而你又有相關嘅器材
唔算完全無用嘅
係呀
Telegartner M12 switch gold賣4萬幾,有得加獨立供電同時鐘

聽講玩CAS,換switch對音質好大提升
你問嘅應和係impendance linearity.
床方標嘅ohm 數一般係1khz sinewave嘅讀數

但單元既impedance 唔一定係平嘅。
如果成個fr 嘅impedance 係平直嘅話,理論上成個收到amp 輸出嘅power 係無attenuation. 即係少coloration.

就好似出名嘅HD600 佢個單元嘅impedance 唔係平直嘅,無記錯嘅話bass 果段嘅impedance 好高。所以有夾amp 之說, HD600, Focal Clear 呢類個單元impedance 唔係平直嘅話。就有夾amp 之說

同埋amp output 理論上越接近0ohm, coloartion 就越細。 Tube amp output 一定大, 起碼200ohm. 對唔係線性impedance 嘅單元影響好大。如果你將HD600 插入200ohm output 嘅amp 同0.1ohm 嘅amp. 你會發現 係200ohm 之下。HD600 啲bass 會多好多。自己有動手能力嘅話可以自己搞個50-200ohm 既inline resistor 去做個測試。

音量(dbspl) 除咗impedance 之外。仲要睇sensitivity/efficiency
例如
200ohm 96db/1Vrms or 1mV @1khz

50ohm 85db/1Vrms or 1mV @1khz

同等推力下 200ohm 會大聲好多。

高impedance 需求大current
低impedance 低sensitivity 需要大voltage.

唔想計公式嘅話可以用以下嘅calculator. 就大概知道咩推力可以去到咩spl

http://www.digizoid.com/headphones-power.html
騙案
其實煲機會唔會令到佢易推咗
成日聽到某某耳機
20-80hours 低頻會比剛開始還要重
然後500小時之後就很有彈性
然後就話音量唔使咁大聲都可以聽

然後唔夠幾百個鐘唔覺得好聽又話好正常
然後又話會煲壞 煲衰
你嗰隻唔好聽就係煲衰咗

自己試過煲入耳式單動圈2000小時
順水係覺得啲聲音順滑左啲冇顆粒感咁大
低頻收放快少少 又唔覺得可以校細聲啲
但係本身自己唔鍾意覺得唔好聽你點煲都冇用
https://www.headphonesty.com/headphone-power-calculator/
通常我用110 dB做target

唔計數的話,一般推300 ohm headphone我偏向用 >100mW @ 300ohm amp
EQ調音
20k 8鉸唔知咩金鍍鑽石純銀線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞