[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
6萬呀
睇唔明巴打點駁

CAS都要玩電源呀
換個好d 火牛
仲要做os optimization
隔離牛 + 再生電
利申FF
係索六萬呀
用緊長城牛 點睇
正過GTR
os Optimization? 有無reference睇下?
CAS我試過玩埋Ifi 套野加埋佢條兩頭USB 都係格格不入 我真係唔識搞
快d返去聽完話我知感想
有排煲 而家開工就放佢
喺屋企播 第一日嘅感想可以睇下上幾頁, 利申木耳
pm03 headset?
有冇全名我Google淨係搵到個電子鼓音箱
mojo 插電腦做dac
冇記錯嘅話一路充電一路聽會出事
會有雜音
但係如果可以煲佢50小時
可能啲聲會好少少

srh840
監聽系列來講我覺得幾好
上次喺先施百貨嗰度試
好似用埋優惠價唔使1000

感覺而家市面上好多監聽系列
bass應該唔會有乜肉地
通常有肉地個個高頻會出事

其實整遊戲啲BGM 咪又係用mp3
諗住用garageband嗰啲幾個節拍無限loop就算數
OS Optimization會講到好似用核電定水電好聽d咁
你可以當潮文睇下算。跟住做,效果就視乎你部dac夠唔夠好而令你聽得出分別

由揀用咩OS開始
以前比較過windows好聽過linux(個時我應該仲係用緊onkyo pci200 sound card
然後理論上因為win10 audio 個part重新設計過,所以好過win7
跟住windows server 版比民用版可以customise 地方更多(例如放棄desktop experience),可以玩得盡d,理論上好聲d,所以好多人用windows server 2012 R2,我就用windows server 2019

然後先到點調校個OS,原質係要將所有唔關播歌事嘅program/process停曬,為player 預留最多 resource。簡單方法例如停曬所有player以外嘅program。進階就要改OS kernel設定、cpu排程、改driver等等。市面上有唔同program 可以自動幫你做呢d進階調校,例如AudiophileOptimizer、Fidelizer

我換adi2 dac之前,HD-DAC1用咗Fidelizer都冇分別;換咗adi2 dac之後先聽到用Fidelizerd個時聲係sharp咗,冇咁矇
AudiophileOptimizer就未有心機先研究,幾複雜下
打錯
OPPO PM-3先啱
係,差住電多noise d
係公司set個煲機setup
就係想擺屋企長插差電
咁我再睇下
bad guy 首歌bass 夠?
https://kknews.cc/digital/vgeqxa.html
耳機瀑布圖

上網睇d人話 耳機線會影響到尾音嘅延遲
換句話說耳機瀑布圖 係睇到啲所謂升級線嘅影響
唔知係咪商業考慮 冇乜人用呢啲科學方法去測試
淨係講自己用上之後嘅感覺

中高音延遲多少少會覺得清啲
低中延遲太多會覺得朦
其實係比例多與少問題

試吓搵條綠色頭3.5mm to 3.5mm
電腦speakee用嗰啲幼身3.5mm
抗阻大啲 理論上高音唔出 bass比例會多咗
呢首都唔夠 咁冇嫁喎
點解唔直接用六萬做player
想問t1 2nd黑色同銀色係咪一樣物料一樣聲?
mojo長差,就算無noise,舊電都好快死,可以google下

唔怕電死既話,可以用尿袋差,靜好多
我qutest都係咁,設計師仲係forum講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞