[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實咪又係7506 後繼版。
我有好多做live sound 嘅朋友以前都係用7506.
原因並唔係好聲,只係個個聽慣咗7506. 因為以前無咩選擇。啲師傅大部份都係用7506. rental 班人個個都用7506.

係近10年左右先開始無人用。轉晒做iem/cm
應該會有tracking code
仲未出貨?
香港有人賣thomann 水貨喎7900好似。
你係thomann 買連埋運費都應該差唔多
煲返200小時中頻有冇好啲?
覺得bass過份得制
電台見K240S多
7506多數錄音室用?
玩開入耳
耳牛新手
聽過覺得audeze 唔錯 幾啱自己
想問呢隻牌子啲旗艦 如 LCD4z 聽感點?
我想人聲清啲
同價位 會唔會其他牌子好啲?
煲200小時都係偏薄,呢個係iex1性格
換銅銀線會收返d bass,同時改善中, 高頻清晰度
iex1原裝線真係唔太得
22號話飛緊黎 應該
毒撚點會一間間出去搵
上網又唔見有鋪頭話自己有賣 放價出黎睇
團購?$$
不過煲完之後高頻唔再尖,整體冇咁v shape
人聲清
諗唔諗009/utopia

lcd 好似已經無乜人講
HD820評價點樣?
睇完鱔稿話音場同開放式800s冇別

上年音響展試過800s 820
試完覺得點解唔買平一半800s
鱔稿假到一個點
商台係。我以前都拎咗好多隻返band房用 用壞晒

7506 studio都有人用。但最多係rental live sound 班師傅用。
如果買LCD-4係列。個人唔建議買4z. 主要係太易推,headphone amp 就算low gain 開1,2格就夠聲。THD 同DR差。除非你諗住iphone/ipad直推咁就買4z.

如果諗住用headphone amp. 買LCD-4 啦。

LCD全系列人聲都係後啲laid back聲,如果主力聽人聲唔係好啱,除非聽啲hifi 發燒天碟果啲就ok. 隻聲啱呢啲錄音嘅人聲。

如果聽人聲又鍾意平板聲可以去試試
Hifiman HE1000 v2
MEZE Emyprean
Kennerton Thor
我覺得幾好. 但bass就無Audeze咁正.

傳統動圈嘅話可以試試
Focal Clear
Beyerdynamic T1 2nd Gen
你都買埋唔少中伏耳機
Audeze 近年QC太差。無咩人買了。ECT都好耐冇入貨了。
睇怕賣埋啲水尾就換代理
HD820個人覺得把撚.
HD800 HD800s 純粹我自己唔鍾意個取向。但本身個質素係係度嘅。
HD820我真心覺得把撚。要呢啲聲不如平平地千幾蚊買M50x.
窮撚學生第一次接觸耳牛
想請教下 其實樓主介紹個啲1K以下既 係咪冇乜分別
想要平衡啲 因為自己聽歌類型都幾廣
另外有冇鋪頭推薦 想出去試下攞上手 聽下
sorry for 伸手
正視聽

爆下無良廠家啲柒野出黎唔好最後去左"XXYYZZ "無用論
一般大路嘅音響周邊貨換出黎嘅分別都幾明顯
祇係個效果比你換耳機少幾個數量級
例如acrolink 聲厚啲,
cardas 染色重,銀線延伸好
自己想微調系統咪跟住換
最重要係唔好妹仔大過主人婆
1K IEM 3K cable
系統未夾好就走去氹大錢落去周邊度嘗試去期待什麼
越貴嘅周邊通常水分就越多,買要越小心

件野真係有效果嘅話通常聽一兩分鐘已經聽得出
多過3首歌先聽到分別嘅話200% 個效果都係ff 出黎

🤫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞