[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有無唔係大陸野?見drop有隻SMSL M3 USB DAC/AMP
雖然好似都係大陸野?
Smsl都係大陸嘢 雙木三林
正解
A4bl
不過推力細
有冇便攜純amp可以推到正常聲?aroma a100得唔得?
a100之外好似部pico amp都幾受歡迎

我就用緊headamp pico power
唔係pico amp
headamp pico power都係純amp?但香港好似冇得試
應該有呀,上年音響展有demo
用Quad對平版做demo

BTW,今年音響展搞得成
Pico Audio - Origa
https://www.facebook.com/PicoAudioPA/posts/424353538463356/

headamp pico power(我用緊個部)
https://www.headamp.com/products/pico-power
記憶中用high gain推T1 2nd 扭到10-11點就夠聲
金聲有pico usb
pico power就買黎試
細部大力又算乾淨,啱曬出街試野

試過dpx1 line out去pico power 再出srm d10,竟然有d kgsshv味道
買嚟試
用緊黑磚 想玩下耳牛 dac嘅功能想用留翻俾黑磚 a100 pico power點揀好?
同埋重量唔係太重要 因為唔會出街聽 只不過係屋企冇位放檯機
買嚟試嘅野就唔一定要學我,始終pico power唔算好平,唔啱你,搞到你中伏就唔好
所以我建議巴打都係出去試下a100同Pico Audio - Origa
或者有日如果係街見有人用pico power可以問下借黎試(我就未見過有其他人係街用pico power

巴打會用咩headphone?
其實未揀到見t1 2nd amazon個價都ok準備去試下 平時聽開 rock 同電影soundtrack為主 仲有啲acoustic歌 pop就較少聽
之前插sony電磁爐試hd800s覺得都ok 但本身自己隻iem都屬於唔厚聲嘅類型 所以想搵隻至少比800s厚聲少少嘅
但黑磚冇line out?
想問各位對二手耳牛有咩睇法
忽然記起仲有micro iDSD Black Label可以諗下

比HD800s厚聲, HD600?
冇所謂啦,it works
而家冇乜player有真line out
照用3.5out做line out
睇落無穿無爛,耳機線無暗斷就冇問題,但價錢唔係差太遠都係買返一手好過。
如果上一手唔係hardcore到自己改零件、聲冇問題都接受嘅
如果係貴野或者係舊野,揾二手好正常
好多舊野二手都抵玩

不過我都係鐘意一手多d
600香港有冇得試?之前試過660s 覺得個音場有啲窄
好大機會冇得試了,睇下金聲有冇得試
同HD800s比,HD660s當然窄音場啦
另外都視乎點推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞