《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
Lm
你係陳浩賢??player?
比你發現咗㖭
你有藝術天份
唔好意思聽日補文頭昏腦脹
好人事嘅唔該幫手推下
Lm
推下
推上
推左
推埋右
束了條馬尾的我,上身運動上衣、下身瑜伽褲,來到了宿舍健身室。

「喂,著得幾型啵。」他說。

他僅穿背心短褲,健碩身材難掩,而右手戴著護腕帶。

「痴線,快啲答我今日條問題啦!」我無奈地說。

我們在鏡面前拉筋。

「其實你自己答咗自己。」他望著鏡裡的我說話。

「下,咩意思?」

「你問我去唔去阿軒屋企補習好啊嘛?」

「咩啊,係我朋友去唔去阿軒度啊… …唉,我唔扮喇!你繼續!」

陳浩賢冷笑一下,繼續說:「你如果為錢,或者真係鍾意阿軒,你就諗都唔諗話想去,但如果動機唔大,例如你對阿軒無咩感覺,咁自然會唔想去。」

「咁咩自己答咗自己?」

「即係好似今日咁,我唔使做啲咩,你自然都會嚟。」

「超,我以為你咁多經驗,會有啲咩獨到見解,原來都係啲鬼唔知阿媽係女人嘅道理。」

「我覺得你唔清楚你對阿軒嘅感覺。」

一想到他的窩心來電、紳士風度,他確實是一眾男生中的「荀盤」。

「其實我對阿軒有好感㗎。」

「咁點解你要考慮?」他不再看著鏡裡的我,而是轉頭看著我。

「我… …覺得自己唔夠好,好似襯唔起佢。」我猶疑地看著鏡中的自己。

「係咩,佢係好仔,又唔愁無女追,但似乎佢鍾意你多啲啵?」

「係嘅,但我怕佢三分鐘熱度。」

「佢鍾意一個人就會對佢好認真,你應該都feel到㗎啦。」他認真說話的態度讓我有點懷疑他的性取向。

「係,但……」

「我聽你啲口吻,真係唔想你hurt到阿軒,你搞清楚咩叫鍾意先啦。」

「那都是很好很好的,可是我偏不喜歡。」他補充。

我知道那是金庸筆下的主角所說的。

我鼓起腮說不出話兒,便走向跑步機那邊,但我根本不懂用跑步機。

「哈哈,一睇你就知少做運動。」

看著他輕笑的樣子幫我按Start,我回想起聖誕節那天,他把我謊稱有男朋友的事宣告於眾人當中,令我丟臉。

對,我想起了!這就是我答應來的目的。今天是我報仇的大日子。

我決定要在充滿學生的宿舍健身室大喊:「下,你叫雞?」
到時,全部人都會驚愕不已,把「男神叫雞」消息傳開,看男神的顏面何存?

一幻想到這場景,我忍俊不禁。

「你跑跑下步都傻笑嘅?」陳浩賢開口把我拉回現實裡。

我把握時機,準備把話說到口邊,同時陳浩賢把護腕帶脫下抓癢,我居然瞄到他手腕上有… …

五、六道深淺不一的紅痕。

我連忙把話吞回去,視線瞧向前方。

那是顏色筆?貓抓?還是……?

我再看過去,他已經戴好護腕帶,我也不敢過問。

但這根本不合理!他說過怕死呢!

他總是面帶笑容,擁有著完美條件的人根本不會有不如意地方。

我一言不發,一時想著紅痕,一時想著阿軒的邀請,腦袋一團糟。

接著,他充當我的健身教練,教我使用不同器材。

「我睇你都要做多啲運動,你好似無命咁。」

我們更衣後,他已經脫去了護腕帶,遞了一瓶寶礦力給我道。

接過飲料時,我終於近距離看到他手腕上的紅痕,那肯定不是顏色筆或貓抓。

他肯定發生了什麼事。

「我嚟緊想每星期都做下gym。」我說。

「好啊,你早就要啦!哈哈!」他嬉皮笑臉地說,又從褲袋掏出護腕帶,戴上右手。

「咁你陪我?」拜託說好。

「我次次都自己做,ok啊!」

聽到他這樣說,我莫名其妙覺得很期待。
蘿莉
做gym咩上下左右多謝尋冷兄
唔知係咪劇情太無聊 好似無咩人留言討論搵我艾豬傾計都好啊
覺得劇情可以快少少
係咁講唔好玩阿軒 講咗好耐
珍 一講就好覺多謝你
「阿妹,你咁樣唔得啵。」

過了兩星期,我把我和阿軒、陳浩賢的近況告訴姐姐。

「咩意思啊?」我一邊播放著BU的光碟,一邊為姐姐按摩小腿,不知所以地問。

因為姐姐在名牌店工作,每天都超過八小時,為了答謝姐姐,我不時都會為姐姐按摩。

「即係呢,我明你好意,其實你同陳浩賢做gym唔係問題,但你又keep住同一個鍾意你嘅人食lunch,咁就唔太好囉。」

「兩個仲要係兄弟嚟。喂,痛啊!」她說罷,突然縮起腿。

「Sorry,唔覺意大力咗。」我想他們兩人想到有點出神,用力過度,只好轉話題:「咁你呢?同Richard 拍成點啊?」

「都係一星期返工見三日,放假就去佢個Hall hea囉!」姐姐露出由衷的笑容。

想起以前姐姐被情騙的經歷,現在一切都雨過天晴吧。

「不過呢,我始終大佢兩年,好多諗法已經好唔同。佢有時都幾似小朋友。」

「我哋由細到大都無老豆老母,我又有你呢個阿妹,好自然慣咗乜都自己決定,但佢就好想管住我咁。」

「仲有佢一有錢就話帶我食好嘢,都唔肯儲下錢。」

「唉,呢啲價值觀聽落好麻煩,咁點解仲一齊?」我問。

果然,我之前的隱憂確實存在。

或者沒有Richard,姐姐的焦點就只有我,多好呢!

「雖然要數會數到佢好多唔好嘅地方,但因為好鍾意佢,呢啲唔好嘅都會變到好細,所以我會選擇同佢傾,都係互相遷就嘅啫。」

「咦,佢send咗個meme俾我,好搞笑!」

她把手機向我一遞,我瞄了一眼,一點都不好笑。

看來姐姐的意思是「愛」會包容對方的所有。

如是者,如果我是愛阿軒,為什麼我依然不太想親近他呢?

那都是很好很好的,可是我偏不喜歡。

我心裡暗暗責備自己,說要出pool,但又嫌棄別人。

那麼,我有需要拒絕他嗎?

但我卻有點不捨……那都是除了姐姐外,第一次感受別人對我無條件的關愛。
今天星期四,沒有課。

叮叮叮!

甫起床,我收到三個訊息,我馬上看看手機螢幕。

這是我很久沒見過的畫面。

「絲絲早晨!今日有咩做啊?」不用看名字,必然是阿軒。

「今晚做gym?我有啲緊要野講。」健身的想必是陳浩賢。

「你睇到嘅只不過係我塑造嘅形象。」這個猜不出來,我打開來看。

OMG!!!是BU!!!!

我馬上把截圖傳給姐姐,然後想著怎樣回覆BU。

他不是說什麼Thanks之類的客套話,所以我也不能說You are welcome。

「點解咁講?」不不,作為歌迷,不可能這樣說話。

「你塑造嘅形象唔係你?」這樣反問看似沒趣。

我反覆聽了他寫的歌,決定改寫他的歌詞回覆。

「記得當時你說無人鍾意~ 其實是我覺得你好得意~」

原詞是「記得當時你突然說有男朋友 可笑是我才明人為什麼愛酒」。

OMG!他立即Read了,再Typing。

「你咁搞笑嘅。」

BU讚我!!!是陪我度過每一個晚上的偶像讚我!爽死了!!

「哈哈,我真係日日夜夜都聽你兩首歌。搞笑就好多人都係咁樣讚我,不過女仔搞笑無咩人鍾意。」我還是一如既往「戴頭盔」說話。

畢竟這是我維護自尊的慣常做法。

很快,他傳送了一張電子琴照,琴鍵上有一顆包裝巧克力,還有一個勝利手勢。

那不像是網上圖片。

「希望有機會送朱古力答謝你。」

「OMG!!!!好想收到!!第一次有Idol對我咁sweet,你係咪對個個都係咁?你唔驚啲人覺得你溝Fans咩?!」我忍不住連珠發問。

「係?咁我收返張圖先。」

「啊,咁又唔使。你繼續出歌我哋啲Fans就心足㗎喇。」

他傳送我一張笑臉就完結對話。

我默默把巧克力圖片存檔,想著也許Buforblue也不是很Blue吧。
oppa
絲絲唔崇韓㗎
好好睇❤️期待呀!
多謝你我會努力
BU終於講嘢
好睇呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞