《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
垃圾軒
直接同佢講:我唔想被你屌呀!
浩腎say byebye to牙軒吧
樓豬近排穩定咗,要繼續加油
浩賢more
無諗過大家真係咁憎佢
怕俾你地話急不及待睇你哋反應啊嘛
點解童童又知浩腎識主角

Btw因為樓主你寫得好我哋先咁憎阿軒啫
之後會解釋
哇咁客氣啊
push la
童姐神助攻
牙腎係咪唔睇日劇動漫
點解我愛你都聽唔明
更新好正 浩賢
樓主加油
浩賢bb返黎啦
童姐萬歲
腎仔返嚟啦
佢少睇㗎 rapper啊嘛所以佢之前都講過絲絲n1好勁
衰13?
我記得了!

在我昨晚的夢裏,陳浩賢也曾在機場對我說過類似的話。

我突然想起一部電影《潛行空間》,是講述偷入別人的夢去植入想法。

「乜你尋晚偷入咗我個夢咩?」

「偷入你個夢?」他疑惑地重複說一遍。

「算啦,我都唔知自己講乜。」我把心中的狂想吞進肚裡,明明那都是電影虛構出來呢。

「咁......無咩事嘅話,我出街食飯喇~」他用一口氣說完這句話。

但我才不想掛線呢......我該用什麼藉口拉長對話呢?

問他是否自己一個人吃飯?他身在哪裡?

但正如姐姐和童姐所說,他根本沒有把我放在心上,才會獨自離開。

我有資格關心他嗎?

「喂?」他在等待我的回應。

對了!我可以問這個。

「係呢,童姐又會識搵你搵我嘅?」這是我唯一可以理直氣壯問的。

「童姐?哦,阿軒個妹~童童成日搵我㗎。」

「係啵,佢咁鍾意溝仔,你又咁靚仔,都好正常。」我不小心把心中所想說出口,並追問:「咪住先,所以你提過我?」

「係啊......」他有點尷尬說。

不知道他提過我什麼呢?

欺負我?摸我的頭?彈琴給我聽?

嘿嘿......那都是很久的事了......

「我有講過你同阿軒點識。」他認真地答。

「車!」這個明明都不重要。

「好啦,我真係俾你搞到肚餓又口乾喇,今晚食文字燒先~」他顯然帶點興奮說,大概是和一班朋友聚餐吧。

說起來,我也有點肚子餓,更不好意思作無謂的拖延。

「哦,好啦拜~」

就這樣,我們的通話以短短三小時作結。

在回家的車程裡,我迷迷糊糊把陳浩賢的新號碼加入聯絡人,順道補補眠。
到達家後,我才發現阿軒的十數個未接來電。

唉,其實我都把話說得很清楚了。

回想過來,由衝動在一起到坦白說分開,雖則快過了三星期,但似乎都不及那三小時的通話般豐富。

我總是感覺到我和陳浩賢有說不完的話題,要不是我肚子餓和不好意思,我才不想掛線。

只是,他也這樣想嗎?他都兩度提出掛線了。

不過,既然他一知道童姐說我被阿軒糾纏時,他已經馬上致電「營救」我。

那代表他應該也挺在乎我吧?

「話說呢~」陳浩賢這時傳來Whatsapp訊息,剛好姐姐也煮好麵給我吃。

「想同你講聲sorry。」

「點解?」我邊吃麵邊打字。

「啱啱童童同我講佢偷聽到你同阿軒喺房講嘅嘢。」

不會吧,童姐聽到什麼了.....

她該不會把那些事告訴陳浩賢吧。

「佢無講你哋講咗咩,但佢有話阿軒對你講咗啲好似好侮辱性又大男人嘅說話,你先同佢講分手。」

「下,個小學雞咁八卦㗎......」我有點難為情,同時慶幸童姐沒有亂說話。

「又唔係嘅,如果唔係佢,我諗我一直都以為阿軒之前係俾人hurt。所以我之前成日煩你,叫你唔鍾意阿軒就唔好玩佢,呢個係我問題。」他向我坦白。

「我而家知多咗佢之前同ex啲嘢,原來佢嘅版本同童童八卦返黎嘅版本好大出入。」

出入?我只記得童童說過她哥哥的戀愛都只是維持幾個月。

「我唔係好明你意思。」

「佢好似唔再係初初我同Richard識嘅佢。點都好,而家你同佢了斷就ok。總之你有咩需要就話我聽啦。」

有需要就可以找他?

「唔係咁好嘅,煩到你,話曬你同fd去緊旅行~」我刻意這樣說。

「有咩所謂啵,我之前話錯你都要負返責任嘅,同埋我一個人去咋嘛。」

一個人??所以他是一個人吃文字燒?

對了,文字燒是東京名物,其他國家好像不常出現。

「咁你而家喺邊啊?」我想確認一下。

「酒店房囉。」

「邊度酒店啊= =」

「不如你估下?= =」他學我表情符號時,我突然想起同樣是很久沒聯絡的BU。

「文字燒唔多地方有啵。」我大膽估計。

「識你咁耐,你終於醒少少喇.....」

他又在挖苦我!

「咩啵!即係你去咗東京????」

「係啊~」

我馬上查看他的電話號碼,果然是日本電話區號+81,這也難怪他自稱日文有進步。

「為咗你囉,你日文咁叻,想勁過你啊嘛…..」他補充。

「我先唔信!!」

看來陳浩賢還是不折不扣的Player......

「笑死~話說你好似啱啱失戀㗎啵,可唔可以俾返啲失戀應有嘅反應呢?」

失戀反應?茶飯不思嗎?想念對方嗎?

我當然有!

「我喺離開你hall嗰晚咪開始有失戀反應囉!!!」我不自覺把心底話宣之於「手」,並手誤傳送給他。

GG!!!我正想刪除訊息,但都已經來不及。

「你認真?」他問。
陳浩賢
腎仔幾時先知佢係個fans
話快唔快 話慢唔慢
你哋想絲絲知先定係腎仔先
腎唔係不嬲都知架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞