《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
又係你
我隨意在Instagram打上BU,果真找到他的IG: buforblue.

整個版面都是一片灰藍,有必要這麼厭世嗎?

「請給我生存的勇氣。」

「談情要是為了被愛,倒不如自愛。要我自愛,倒不如不要愛。Love disabled.」

「作品無人鍾意,預咗。」

我把每個帖文看過一遍,BU顯然比我想像中Blue。

然而,底下留言通通都是千篇一律的「加油」,這算是鼓勵嗎?

「加油」兩字從來都是在別人的傷口撒鹽,沒錯,這能言簡意賅表達支持,但這不是無意間暗示他還未夠努力嗎?

有些人再努力的成果也是一樣啊!

這點,我很理解BU的心情。

以前我無論多用功上課,報讀多少個補習班,成績也只是進步了一點,老師便拋出一句「加油」,他們分明沒看出我過程中有多努力。

我點開了Direct。

「Hey BU,你啲歌咩無人鍾意,好聽到我聽咗幾晚啊!Haters‘ gonna hate,唔好理佢地啦!我超鍾意你啊!!!!我睇到你創作嘅熱誠,唔好放棄啊!」

我寫下了平時我對喜歡的日本歌手的鼓勵說話。

不夠半秒,我見到Read,但沒有Typing。

這是歌迷集以為常的事,頂多也不過收到一句Thanks。

我返回YouTube繼續Loop BU的兩首歌。

「喂,唔好嬲?」

螢幕彈出一個不是聯絡人的WhatsApp。
有無人係咪有甜就有人?
一係我下篇出甜啦
無人應好慘 俾啲意見或者科勞下我艾豬都好

支持樓主
正評了嗎?
唔好因為無人睇而格硬出甜呀,我睇緊呀,忠於自己。加油
你個加油簡直係畫龍點睛 憑呢兩個字我唔會將A0主角變淫娃一齊努力寫
到底誰人會介意我生氣與否?

大概是傳錯人吧。

我沒有理會,爬上床便繼續聽歌。

頃刻,房門打開,我馬上蓋上被子裝睡。

因為她回來了。

「阿妹!今日真係超級開心啊!Richard送咗條超靚頸鏈俾我!仲有呢……」姐姐說。

「咦!你拆咗份禮物……?」

「訓教,聽日講。」我忍不住打斷姐姐,為著她重色輕妹而報復。

「Sorry啊,你應該知係Richard叫我唔好講俾你知,佢話有個特別人送俾你,叫我扮係我送。」

「我知。」我冷淡說。

「你好似介意啵。我知喇,你係咪以為我無準備禮物俾你呢?」

聽到這裡,我禁不住打開雙眼,猜想我會得到什麼禮物。

希望會是……

「我見你聽咗成晚BU首愚人節,知你應該好鍾意,突登幫你撲到BU隻處女作簽名碟!」

我轉身看床下的姐姐,手上果然是寫著《BU-夏娃》的光碟。

「哇!」我下床衝著姐姐抱著說:「多謝家姐!我超想要呢隻啊!」

我一拿到光碟,馬上聞聞BU的簽名,果然是散發著淡淡的鬱香!

「阿妹,你係咪傻㗎,第一次見人唔係聽唔係望,係聞。」

「哈哈!好開心啊,你知唔知有人話你鍾意嗰樣野,陣味就會好香㗎?」

「等我聞下先。」姐姐馬上裝作聞聞看說:「我聞到你啲痴女口水味咋!」

「哈哈!邊有!」我傻傻地看著光碟發笑。
有人話聞字好變態乜係咩?我以為係正常
「阿妹,對唔住啊。」

「做咩?」

「今日好似忽略咗你咁。」

我沒有說話,繼續看著光碟發呆。

「嗰時仲突然落大雨,不過好在我出門前擺我把遮落你個袋度,你有用啊嘛?」

我繼續沒有說話,從手袋中找到姐姐的雨傘。

「咁你點算啊?」

「我以為Richard有帶遮,結果佢無,其他兩個男仔又無,咪一齊做落湯雞。」

「原來係咁。」

我突然想到阿軒的好,在於他明明都有淋雨,卻只顧關心我有沒有雨傘。

「咁你最後無用我把遮?」

我點點頭。

「唉,傻妹,咁你有無食野?」

我的肚子剛好咕咕作響。

「真係呢!等我煮個麵你啦。」

「家姐世一!Yeah!」

原來姐姐根本沒有因為Richard而忘記我,我的悶氣自然都消散了。

只是,我擔心的是Richard有能力照顧姐姐嗎?

他還是學生,比姐姐還要年輕呢……
睇緊
yeah不再冷清 我都睇緊你
加速
因為你 加一篇先
第二天,我開始不抗拒和阿軒WhatsApp,那代表已經原諒了他,

他一直借假期名義邀約,甚麼去博物館、電影院、遠足等,但我都不敢答應。

我始終想不到我有什麼原因值得他喜歡,或是說一直喜歡。

很害怕哪一天他清醒後便拋棄我。

對,就是這個原因。

不經不覺回到上課的日子。

「絲絲早晨~聽日你有咩做啊?」他如常問我的行程。

「早晨阿軒~開Sem喇,一朝早就有堂,你呢?」

「我都係啊,咁一齊食Lunch?」

我想了想,反正早就厭倦了那些孤單一人吃午飯的日子,而且下午又有課堂。

「好啊,飯堂見。」

「Yeah,終於唔使同你做網友!」

那天,我從飯堂門口看到坐在角落的阿軒。

他架著金屬眼鏡,托著腮看窗外的細雨,臉上掛著微笑,畫面籠罩著薄薄的白霧。

那是只應天上有的坂口健太郎嗎?

不!是阿軒。

上次見面,他站在陳浩賢旁邊,我還真看不出他有多與眾不同。

若然他是一個陽光外向的男孩,很大可能會把陳浩賢比下去。

「同阿軒認真啲,唔好玩佢。」

耳邊傳來一把磁性沉實的聲音,脖子感受到一絲絲暖意。

我一轉身,只見一高大身影在回收站放下餐盤。

「陳浩賢?」

一頭藍毛,誰會認不出,還要是我的仇人。

「醒目,有緣見!」他頭也不回便離開。
多謝星球巴
阿軒,我又加速先,加篇俾我呀
啱啊 你快啲加速 加篇俾我
閲 樓豬加油
你搵個讀者寫埋我個份啦,加你個速。
要繼續閱啵
都要有得閲先得㗎
唔開心咪出聲 屈屈埋埋好易病
秒咗我科勞我艾豬先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞