《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
就係等緊偶像劇
音樂把風馬牛不相及的兩人變成沒話不談。

短短一整個下午,我和BU從音樂聊到上學,由百態聊到世界。

像我這種平凡人,能夠和偶像暢所欲言。

我覺得就算今天是世界末日也都沒有所謂了。

可是,當我以為他心情變好的時候,他又變得Blue了。

「唉,世界真係好荒誕……」

「唉,做香港人壓力真係好大......」我也不自覺附和他了。

「想死了……」

一個如此有才華的人都想離開世界,那我還有生存意義嗎?

我自知沒有資格勸阻他,只好說:「咁我又唔想啵,咁多願望未完成。」

是的,例如談戀愛......

也許我還未想今天是世界末日。

「我可唔可以問你一條問題?」他問。

千萬不要問我有沒有男朋友!我會即場暴斃的。

「ok. 希望我答到你啦。」我裝作淡然回應。

「不如我哋一齊走,好唔好?」

他問了一條很突然的問題,直覺告訴我,他是把我當成《愚人節》的主角。

你說要帶我去築地 不妨試試海膽士多啤梨

不然,憑我夠平凡嗎?

「走去邊?築地?食士多啤梨?」

「唔係,一個無人嘅地方。」

「即係邊?」

「月球?」

我望一望窗外,原來天色已經昏暗,月光在晚霞中飄蕩。
這一切都太縹緲了。

「都唔知Idol你講咩,係咪壓力太大呢?」

愈說愈開,我覺得時間過得很快。

「係啵,差啲約人遲到添!我唔阻你寫歌,隨時搵我傾計啦~」

家裡距離宿舍健身室頗遠。

「ok.」BU草草回應。

不知怎的,感覺他有點失落。

不,別想太多,堂堂一個偶像怎會為小歌迷失落呢?

「來了!」我跟陳浩賢說。

又來到鏡前拉筋了。

自從補習社和我解約後,姐姐叫我不要找兼職,好好享受校園生活,我便把時間放在課堂和健身上。

至於阿軒之前的邀請,因為他沒有再在午膳時問起,所以我自然不打算重提。

我想,他應該猜到我的意思吧。

「乜鬼『來了』?好扮嘢啊!」

陳浩賢用嫌棄的方式邊說,邊伸展著手臂。

我又再次看到他的護腕帶⋯⋯

這段日子,我都無法猜出他護腕帶下的秘密。

只是,感覺那底下的痕跡並不屬於眼前的陽光男孩。
「話說我今朝咪話有緊要嘢同你講嘅。」他突然凝重地看著我說。

「哦。」我跟著他伸展手臂。

其實我並不記得。

「呢件事我一開始都唔信,但我fact check過先夠膽話你聽。」他盯著我說,讓我有點不舒服。

「講啦,婆媽!」我扭著腰說。

「你上個月咪話補習社唔續你約嘅?」他說。

「嗯。」我點點頭。

「原來間補習社老闆係我以前嘅鋼琴老師。我最近先知當時佢炒你其實係迫不得已,因為佢得罪咗個神秘組織女人!」他在我耳邊放輕聲線說。

「神秘組織?」

「神盾局定FBI?」我忍不住笑說。

我心想:屌!我會信你呢個痴線佬?

我這種與世無爭的女孩,身邊就只有姐姐和一班不喜歡我的男生,怎會突然得罪了神秘組織的女人?

他大抵又在捉弄我吧。

「你點先信我?」

「證據呢?」我笑著說。

「我有!」

陳浩賢馬上用手機顯示出一張張女人的照片,但她們都面目全非,不是剪成禿頭,就是皮膚出紅粒。

我認得她們。

她們便是那間補習社的導師。

突然,我感到毛骨悚然。

他並不可能找到她們的照片,還有空改圖。

「你應該識佢哋啦,有啲喺條街無啦啦俾人剃到成個尼姑咁,有啲就俾人兜臉灑辣椒粉。」他說。

「佢哋共通點都係有人鍾意,照我哋推斷應該係個神秘組織女人好唔抵得人幸福,再加上你老闆成日唱佢無人要,所以佢出啲卑鄙手段,要你老闆以後無女員工用!」

「咁點解我而家仲未有事嘅?」我還是抱著半信半疑的態度。

「你而家無事可能因為佢哋未查到鍾意你嘅人!」

雖然陳浩賢所說的荒謬至極,但有些事證據確鑿,我不得不相信。

「哦......唔怪得上天唔俾我出pool啦。」

我想了想,感覺怪怪的。

「唔係啵.......阿軒!!」
加速加速
多謝你地我已經找完數了 多啲正評再加
同好希望唔會令你太失望
5p??即係mk??你係咪笑緊我㗎
等到了
久等了
係啵 以為你話我5p字個啲
多謝你正評多啲得唔得
留名跟進
「唔好自爆。總之你小心啲,同埋千祈唔好同阿軒講,因為鍾意女Miss嘅人之後都遇到好多黑仔嘢。我怕佢有事,你都好快啲拒絕佢。」

陳浩賢馬上摀著我嘴,說。

「呢層我有分數啦,但我聽完你講仲係好驚,萬一你估錯原因,其實唔關有無鍾意嘅人,可能係咁啱未輪到我,咁我點算啊?」

我說著說著,一幻想到我變成其他女導師的樣子,眼淚就忍不住掉下來。

「你講得無錯......」他陷入沉思。

「咁不如……你保護我啦!你咁高大,喺你隔離肯定無人埋我身!」我想不到自己會說出這樣的話。

「但你唔怕佢地當我鍾意你咩......」他冷靜地說。

「痴線,你平時串柒我就有份!」

我突然想起:「但呢件事會唔會沒完沒了?」

「唔會,我個鋼琴老師話會盡快搞掂個女人,而家我地只需拖延時間就得。」

「咁即係你應承保護我?」我雙眼發亮看著他。

「唉,好啦!為咗保護阿軒同你,Deal!」他拍打我頭,笑著說。

最近事情的發展一次又一次超越我的想像。
「喂!」在回家的路途上,陳浩賢把我拉到行人路的中間,自己走到靠近馬路旁的位置。

「你又唔使咁誇張啊嘛,斷估未去到開車撞人掛。」

「你點知啫!下下俾你估到咩?」他如常地挖苦我。

走著走著,迎面而來一位健碩的男士向我遞了一張傳單,說:「小姐,有無興趣做gym呢,我哋……」

「唔使!」

他話未說完,陳浩賢就兇狠地說。

「哇,睇唔出你對人咁惡㗎啵。」我也被他嚇了一下。

「唔通好似你企定定聽佢廢噏咩?你係咪成日俾人搵笨個啲黎㗎!」他嘆了一口氣。

我無言以對,只是輕輕地搖頭。

否定的是自己。

的確,上年在街上被美容傳銷員說服下,我沒頭沒腦地參加了一次價值$500的美容療程。

最後皮膚不但沒有好轉,反而出現一些敏感反應。

「就算唔係,你都俾啲警覺性啦!你點知佢會唔會下一秒剃你個頭!」他作狀作勢向我的頭抓了幾下。

「哇屌,唔好掂我啊!」我退開了幾尺。

「知驚就好!我都唔想一唔留神,就無咗兄弟個寶貝妹。」

看到他緊張說話的樣子,我又不自覺心動,笑了幾聲。

我突然幻想了一秒,我是愛蜜莉雅,他就是昴。
推 好睇
浩賢
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞