《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
好睇,但live 咗
BU真係好衰咁遲先覆fans
多謝你有繼續等
多謝一日一篇 會按反應加文
鍾意飛留言睇可以睇紙言 有少許修改痕跡
艾豬就不定期更新 雖然無咩人睇
https://www.shikoto.com/articles/210556.html
唔開心唯有寫故

「今日唔駛返學~」

「ok~」

我隨意答覆了阿軒和陳浩賢後,繼續追看昨晚開始看的動漫《Re: Zero》。

老實說,劇情就是重複看廢物男主角無限復活,然後設法如何拯救女主角,要不是網上有人推介,我也未必會追看下去。

不過,創作者把女主角愛蜜莉雅設計得可愛動人。

如果我是男主角昴,我也渴望不斷為她付出,哪管她知道與否,只要看到她輕輕一笑就足以忘憂。

可惜是我並不是誰人的女主角,而是一個不夠可愛而且自私的宅女。

叮叮!

「咁記得起身食飯啦。」

「今晚準時見!」

唉,他們都不讓我好好看動漫。

「得啦~」

「得啦~」

然後,我關掉手機通知,耳根頓時清靜,但要我繼續看與我無關的動漫,我又覺空虛。

我更想聽BU的歌,也想知道他是否在寫歌。

不如找他聊天好了,或者他心情不錯會回覆我。
「Hey,你練緊琴?」

我一邊聽著他的歌,一邊傳訊息,想像正在是跟他面對面對話。

他又是秒閱。

「係啊,諗住出首新歌。」

「我都估到啦!!有無諗到咩題材?」

「諗到好多,但寫得唔順。」

才子原來也會有這種時候。

「你做緊咩?」

「下,你問我??????」

我懷疑他問錯人。

「係啊,outofthepool~」

OMG,他居然讀出我的IG名字。

我從來沒見過偶像級歌手會如此珍重歌迷的。

「我聽緊buforblue啲歌啊,聽咗365次都唔厭。」

「你啲朋友有無話你講野誇張㗎?」

「我話人就有~不過講真囉!!!我一啲都唔覺你傷春悲秋,只係覺得你諗野好細膩,好似夏娃首歌,用茉莉同蕾絲的比喻都可以貫穿成首歌,啲詞真係靚到絕。」

「係咩,我覺得我寫得好差啵。」

「你咁講即係話你啲歌迷bad taste啵。」

「嘻嘻,所以我成日都覺得你地應該係傻。」

「邊有人咁講自己啲fans㗎= =你成日諗到自己咁差嘅。」

突然我覺得他有點像我。

「m到,sor。」

「on9= =」

「我就是幼稚,才會追你這麼久!!!」

我知道他在說笑。

「你係咪太大壓力?=3=」

對著這人,我開始不太掌握我們的對話發展。

作為偶像,他沒有刻意拉開和我的距離,反而好像朋友一樣近。

作為歌迷,我只好迫使自己別想太多。

感覺又怪又……令我對他更有興趣。
每日報到
Btw,樓豬做咩事唔開心
樓主唔巧唔開心啦
繼續寫文發洩啦
多謝你地
今日諗住食好啲氹自己開心
點知食中伏野

期待聽日去銅鑼灣食好西
雖然呢度唔多人睇 但都好想講
https://imgur.com/a/D2GCIPz
明就明啦我無咁得閒畫背景
肯定好快會越來越多人用唔同方式表達
留名
我覺得自己寫得唔好笑笑。加速
笑自己??
「係咩,我覺得我寫得好差啵。」

「你咁講即係話你啲歌迷bad taste啵。」

「嘻嘻,所以我成日都覺得你地應該係傻。」

「邊有人咁講自己啲fans㗎= =你成日諗到自己咁差嘅。」

好熟囗面,同我平時同人講嗰啲野好似
通常啲勁人都係咁講嘢
期待
諗起呢首歌

美夢切莫變真 
怕越美越似假
你讓我遙遙欣賞仰慕好嗎
我仍贊成暗戀 
明白偶像用來拜吧
加油
有無人覺得呢個故好偶像劇feel
黎緊劇情可能會有啲狗血
呢個係我本來嘅idea 但我都想聽下意見
支持,寫你想寫
反對,連登出故唔好搞呢味
越美越似假
多多多謝
尊重寫你想寫!
支持,停左咁多日你唔出返三五七十篇唔放過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞