《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
阿軒好mk狗公
幾時可以飛咗佢
但BU要食mk二手嘅話好慘
如果BU介意二手 咁佢同阿軒就無分別了
好鍾意個indie playlist晴晴要大步擸過
Richard good son 對牙軒完全冇興趣了
希望Richard識do話俾腎仔知絲絲係bu首歌嘅主角
咁憑乜介意對方係咪處
唔係介意唔係處
但好可惜比個狗公咁對待先
大佬你唔好咁痴線啦
畫過啦
唔駛sad嘅絲絲都唔知(承認)自己係反感
BU點諗之後講多啲先
樓主 呢兩日都冇文?
這不是胡亂推測的。

首先,Richard讀音樂,BU又是音樂人。

而且,他是介紹BU給姐姐和阿軒的人,更讀懂BU的新歌意思,雖然只是其中一首,也未必正確,但在我看來他是很清楚BU心理。

最關鍵是我很肯定除了BU,沒有人會聽說到他是寫給誰,因為他的所有動態都沒有透露任何線索。

除非……Richard就是BU。

所以他......見我很喜歡BU,知道我有機會是outofthepool,然後借機在今晚用遊戲來測試我嗎?

但這不就是代表Richard背著姐姐哄女生嗎?還要是女朋友的妹妹?

太邪惡了,我不敢想像下去。

「到我喇,Richard,你受死啦!」

可惜是轉到阿軒,我想不出問題,也想不到什麼大冒險。

「女朋友,我要跟你一樣大冒險。」阿軒撒嬌說,總覺得他和剛剛激動的樣子落差大得讓人心寒。

「um……咁不如你都俾手機我用30秒?」我重施Richard的伎倆,雖然我並沒有很想用。

「換第二樣啦,女朋友仔~」

「點解啊?」

「我唔鍾意俾人睇手機。」阿軒堅定說。

這是他第二次拒絕我,還要是同一天內。

王子竟敢違抗公主的命令?!

「咁點啊?定係轉真心話?」Richard有點沒好氣說。

「絲絲,你諗唔到第二樣就轉真心話啦咁。」阿軒說。

「好啦,咁我問你……假設真係有一日我哋要分開,你覺得係咩原因?」我猶豫地問。

雖然我只是剛結束A0,但畢竟我也是一個現實的人,知道沒有事情是永遠。

我想測試他。

「我悶?我大男人?你鍾意咗第二個?不過我哋咁鍾意對方,點會有呢一日發生呢?」阿軒說罷,便親了我一口,一副很滿意自己答案的樣子。

這時,我才發現我徹底不懂阿軒的想法。

就算感情有多如意,終有一日我們其中一人都會先離世,要接受失去的痛楚,人又怎可能沒有分開的一天?

我們都是每人生命裡的過客,有人前來,有人離去,我總覺得人要有這種預想,才會珍惜現在。

況且,「咁鍾意對方」就代表可以終老嗎?有愛就可以戰勝一切嗎?我和阿軒之間是存在著純粹的愛嗎?

作為剛結束A0人士,我一概不知。

我只覺得他又開始變得奇怪。
唔好意思 聽日會有多啲
想打牙軒
樓豬出少咗文,這是不對的喔
唔緊要交代is ok
牙軒細路仔啲 仲沉醉緊熱戀期
絲絲相對冇咁投入段關係
完全agger「冇人會陪自己行到最後」

唔駛咁急 陸續有黎
一日2篇實在有啲啲難
可能得閒先加 求原諒
好啦,樓主加油
你分析得好好
所以要珍惜眼前人
唔敢話係分析~~
從文字上咁估姐

後來,所謂的遊戲不過是給機會Richard和姐姐曬恩愛,讓我更懷疑姐姐是否正在被這個超級雙面人矇騙著。

終於,遊戲不知不覺間就結束了,而因著夜深我和姐姐也選擇留宿一晚。

「喂,絲絲,過嚟啊~」可惡的Richard趁阿軒上洗手間,而姐姐在敷面膜時叫我過去看他們的書桌。

他從書櫃裡抽出BU的光碟,說:「係啵,真係有!乜你知我有買嘅?」

「無啊,估到囉~」我當然不會說是陳浩賢告訴我,然後我測試他:「不過你都唔駛買啦!」

「下,點解咁講?」Richard有點吃驚地問。

「唔好扮嘢啦,你就係BU!你居然背住我家姐偷食!!」我用氣聲揭穿他的假面具,深怕會讓苦命的姐姐再度受傷。

「痴線,都唔知你亂噏啲咩。」他忍不住大笑說。

「如果唔係,你點會睇穿曬BU首歌講咩?點會知道佢寫俾fans?」我繼續用氣聲說著。

「低B!」Richard馬上掏出手機,打開Youtube,拉到BU新歌下的留言區。

「你睇下呢度啦。」

原來Richard今天對歌詞的詮釋只是歸納了一眾歌迷的推測,看來他只想在姐姐面前逞威風。

而當中也有不少人猜想對方會否是歌迷,因為有人發現BU在他第一首歌《夏娃》的留言區回覆了唯一一個歌迷。

「Oh咁係邊個fans啊?」我有點在意。

「唔知呢,我以為你好鍾意佢會知道添。」

我馬上找一找他的留言。

「你識啲嘢。」這就是BU唯一一次的留言。

「車~以為個留言有啲咩特別。得四個字都作到個故仔,犀利!」

「咁我唔知喇。」Richard笑了一下,然後把CD放回原處。

「我知道你家姐以前俾個狗公呃過,但你放心,我絕對唔會呃佢,只會對佢一心一意。」Richard看著床上的姐姐笑說。

從Richard看姐姐溺愛的眼神,我果真看不出一絲虛假。

所以,BU應該是另有其人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞