《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
「阿妹,呢個聖誕開唔開心啊?」姐姐挽著我手臂說。

我看看手錶,是晚上六時。

周圍的燈飾都一一亮起,整個嘉年華洋溢著甜蜜夢幻的氣味,是多年來聖誕節的熟悉味道。

「年年都同你喺呢度過聖誕,緊係開心啦。咁而家去食飯?」

每年嘉年華過後,我都會和姐姐一起吃大餐。

「我同Richard諗住周圍行下同食飯,你哋諗住呢?」姐姐突然鬆開我的手臂,靠近了Richard。

「我哋諗住撐檯腳喇。」陳浩賢搭著阿軒的肩膀說。

今年嘉年華的音樂不知為何變得嘈雜,我身邊也剩得一對對情人擦身而過。

「um……我……」

「你叫咗男朋友出嚟未啊?」陳浩賢輕笑。

「下,你有男朋友?」姐姐問。

突然,空氣變得寂靜無聲,人們紛紛由眼裡只有另一半到盯緊我,看我如何為自己辯解。

「um……我……」

我只好盯著陳浩賢,深呼吸說:「係喇,我講大話,我無男朋友,ok?咁我而家返屋企先,掰。」

我頭也不回離開這個不屬於我的世界。

昨夜的寂寞、痛楚一一充斥我腦海裡,雖欲哭無淚,心卻更疼痛。

我越走越遠,依舊找不到屬於我的地方,聽不到衝著我來的腳步聲。

手機也沒有震動過。

人們都有對象去關心了,還需在意我這小人物嗎?

條件差的人本就不值得人愛吧。

但神啊!你不是人,你可以愛我啊。

你不讓我談戀愛不要緊,那麼為何還要在這普天同慶、紀念你出生的日子派人收走我唯一的姐姐,又派Player出賣我呢?

突然,天色閃了一閃,數下雷聲貫穿耳膜,瞬間狂風暴雨,頭頂彷如插著數千根針。

唉,我的第二十個聖誕節,就這樣吧。
「鈴鈴鈴……」電話把我從睡夢中嘈醒。

「喂……」

「你見點啊?」是一把男聲。

我馬上看來電顯示,寫著「阿軒 Oc」。

「阿軒?」

「係啊,頭先見你唔開心走咗,想即刻搵你,又唔知你有無遮,但浩賢又話俾啲時間你冷靜下……所以我唔敢打俾你,我啱啱一走就即刻打俾你。」

「哦……」

我量量頭,還是很燙,大概是病倒了。

我開始抽泣。

沒想過,平時連我是否回到家也要查問的姐姐,到現在還未找我,只是見過兩次的阿軒卻打來關心我了。

電話裡,我們都沒有說些什麼,只是噓寒幾句,但我覺得他就是那人了。

他的來電恰似天使的存在,雖然他木訥,又沒主見,應該也不解風情,但他的隨意、單純、善良,正好是我所需要的。

這通通都比那些所謂易使人心動的Player特質——口甜舌滑、為人抱不平、身體接觸……來得更實在。
「多謝你打嚟關心我,我好開心。」

掛線後,我WhatsApp他。

「你開心就夠喇,其實今日我都好開心,應該係我咁大個仔過得最開心嘅一日。」

「咁誇張?」

「真㗎,你好得意。」

「係咩?我好粗魯,諗到咩就講。頭先仲因為怕你哋笑講大話添,有啲唔好意思。」

「唔係啵,我覺得你講野好搞笑,明明同年,但你就好似個小妹妹咁XD」

「um……都唔知應唔應該開心XD」

「我嗰時真係信咗你occupied,不過我唔會怪你㗎!」

「點解啊?」

「因為你真實唔係就好。」

慘了,心跳又開始加快,該不會我對每個男生都心動吧?
我不知道該回覆什麼,只好回顧一下以前的對話。

「你做緊咩啊?」他說。

「溫書。」

「唔阻你喇,加油!」

「嚟緊有muso 音樂會?你join?」過了一個月,他又找我。

「no la, busy.」

「okok, next time then. 」

回想起來,以前我對阿軒真的很冷淡,一心只想令我和Kenny的感情升溫。

突然,阿軒發新訊息。

「咁我就無對手XDD」

「咩意思?= =」等等,我絕不能會錯意。

「I love c <3」

「咩料啊=.=你鍾意爛grade?」我繼續裝笨。

「鍾意你啊!」

果然如此,但未搞清楚自己感受時,我還是沒有勇氣回應。

「下,都唔知邊個係『你』!唔講喇訓先!」

「唔得啊!!!!」

「做咩?」

「26號喇,要拆禮物!」

「下,你有俾我咩?」

「55!Happy Boxing Day!」
「26號喇,要拆禮物!」

「下,你有俾我咩?」

「55!Happy Boxing Day!」

所有角色即係樓主係愚昧的人
好多文啊
突然,空氣變得寂靜無聲,人們紛紛由眼裡只有另一半到盯緊我,看我如何為自己辯解。

最怕空氣突然安靜
的確要連貫 個setting係咁 唔可以無啦啦轉
叫我有口齒嘅典範
好似係
gchi
阿軒就係BU?
點解嘅
難道他趁我不為意時偷偷放禮物在我手袋裡?

我馬上下床翻開手袋一遍,但什麼都找不到。

「無啵,都見唔到嘅~」我問阿軒。

「其實呢,份禮物一早係你屋企㗎!平安夜你家姐應該有帶一份禮物俾你。」阿軒說罷,我瞄了一眼桌上姐姐給我的禮物。

「我係托Richard俾你家姐,再轉交俾你。不過就叫你家姐唔好講係我送,想俾驚喜你。」阿軒續說。

「下????咁點解你唔今日先親手俾我啊?」

「因為我本身唔肯定你會唔會出嚟㗎……加上我驚你未必收。」

「等等!!咁姐係你一早知今日會見到我????你今日扮唔知?」

「係……Richard之前無意中知道咗晴兒個妹就係你,不過你家姐都唔知我哋係識。」

「下,你哋覺得好好玩????呢啲叫驚喜?」

「sorry啊,我哋唔知你會咁唔鍾意,但我對你真係真心㗎。」

「我本身收到你電話真係開心返好多,但一知道原來全部都係局,我唔知仲可以同你講咩好。」

「多謝你嘅『真心』,我想訓先。」

「好對唔住,我都無咩可以解釋,但你真係唔好嬲你家姐啊,佢咩都唔知。」

「得啦,Bye.」

唉,男生的驚喜真的很無聊。

為什麼你們就不能一開始說早就知道了我和姐姐的關係?

為什麼要讓我和姐姐誤會全都是巧合,這分明就是詐騙!

也許阿軒說得沒錯,我未必會收下他送的禮物,而且要是一早知道會見到他,我也肯定不會出來見面。

經過這次見面,我不單無法否認自己對他產生了好奇,而且那個來電更令我感覺到被愛。

可是,當我知道這次見面都是被安排的,我馬上又對這男生反感了。

難道這都是神的考驗嗎?

這樣的話,我情願不談戀愛了。
我無奈地拆開那份禮物,是一個頸掛式無線藍牙耳機,旁邊還有一張紙條。

絲絲:

祝你聖誕快樂!記得你Ocamp嗰時話過無耳機用,特登送一個俾你,希望你鍾意!

阿軒

看到紙條上歪歪斜斜的字,我忍不住笑了,也沒想過他居然記得我曾經和女O mate的對話。

我戴上耳機,選擇了播放BU的歌單。

第一首還是《愚人節》。

耳機聽出來的音質果然比用手機喇叭更好一點, BU就像在我耳邊唱歌。

Auto-tune下的BU,我聽不出他原本的聲帶,但不知為何總是有點熟悉,像是某某某明星。

聽著聽著,我對阿軒的怒火又熄滅了,我也不想走到奈何橋才發現自己錯過他的好。

像我這種普通女孩,難得有個我不討厭的人喜歡著我,又對我好,還要外型不錯,要是拒絕他,我應該會悔恨半生吧。

他的出發點不過是給我驚喜,他送我的耳機也確實是我需要的。

相反,那個陳浩賢才是我最要憎恨的人。

校園男神?呸!
《愚人節》的下一首便是阿軒推介的《夏娃》。

哇!觀看次數達一百萬!這真的是處女作而已?

MV漆黑一團,中間放置一個顏色光澤的紅蘋果,資訊欄除了寫明「版權歸於BU所有」就什麼都沒有。

我閉起雙眼感受音樂。

開端BU低吟著英文獨白,訴說著一位少男尋愛卻無能,其後說唱部份用了露骨的描寫,表達對心儀女孩——夏娃的渴慕,副歌再平淡講述少男求愛不遂後的孤單和寂寞。

曲風先是鬱悶,然後激情,最後回到平靜,我的思緒猶如與曲中人反覆重疊,久久無法抽離。

跟聽《愚人節》時的感受相似,但很明顯《愚人節》作為BU的第二首曲,不再只停留談情說愛,而是加入更多新元素,例如有關生死的題材,確實是說唱音樂界不可低估的新星!
我忍不住看看熱門留言。

「#1 好鍾意BU寫歌好哲學feel,感覺要每筆都好用心寫。」

「#2雖然無MV,但聽歌都聽到好有畫面,好有共鳴。」

「#3 究竟BU經歷咗咩先會寫到啲咁嘅詞?出咩歌都支持!」

看來很多都是賞識之人。

「#20一隻歌聽咗成年,MV又唔係高成本製作。之前BU又話下個月有新歌,其實無歌咪無歌,唔使呃我哋傻下傻下等。」

噢!對呢,《夏娃》是他去年六月的處女作,《愚人節》是今年四月的作品,相隔接近一年。

#20 樓下的回覆足足有五十個。

「算吧啦,睇怕失蹤㗎啦。」

「咪係,出過碟賺夠名氣同錢咪收山囉。」

再看看其他留言。

「#171其實呢首都唔係真係咁好聽,吹捧太勁,聽一次ok,之後就悶。」

「#300 同意,男人老狗傷春悲秋,嘔!」

「#500 Unsubscribed!」

因為這首歌,BU原來除了吸納到一班歌迷,同時間都有不少Haters。

唉,香港地難得一見有才之人,幸好是他沒被完全打沉,依舊有出第二首歌。

可是,《愚人節》之後他已經沒有再出新歌,至今足足八個月。

接近一年的時間他在做什麼呢?

他是在面對什麼壓力嗎?

我突然對這位陌生人心生憐憫。

「如果覺得歌高質咪耐心等,始終一個人作詞、編曲同混音,仲要唱,時間比預期中耐咗好正常,加上佢都似對自己要求高啦!唔好聽咪唔好聽,唔使重複講一式一樣嘅批評,影響其他聽眾無得聽,香港人就係咁mean!」

我沒有想太多,留下這個留言。
睇緊留名先,寫得幾好,同埋上面你地講芊靈同壹仔係咩故呀。
多謝你
[真人真事][校園][純愛]《兩個我加一個妳》
https://lih.kg/894180
唔經唔覺寫咗萬四字 計返故仔只係兩日
多謝有留過言嘅靚仔靚女 令我知道係有人睇
呢個故包括每一個角色對我嚟講都有特別意義
如果有機會完故 我一定會解釋下
希望到時仲有人睇緊
另外 如果想睇得舒服啲 歡迎去紙言
我會繼續保持每日一篇 忙就後補
https://www.shikoto.com/articles/210556.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞