《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
真!!!
7仔冇曬 要買報紙檔 十蚊份
留名
睇到新聞都無咩心情出文後補啦對唔住各位
道歉時要
我居然要由偶像親自提醒看MV,太誇張了。

「gg 而家睇先。」我正想打開YouTube時,「叮」一聲把我的目光拉回手機裡。

「等等!」BU喝止了我。

「???」我不明所以。

「你聽完呢首歌可能唔再搵我。」

「從來都係你已讀我囉好無= =」

「咩啵= =」

「我想講嘅係,之前我同你講過嘅所有嘢都係真心。」他續道。

所有事都是真心?

例如呢?投契?我一直都當真啊。

「我無當你講嘢係假啵。」

「咁你聽啦。」m到的男孩真奇怪。

今次的新歌名叫《飛蛾》,短短二十分鐘,觀看次數已達三千,算是不錯的成績。

眼見身旁的男朋友熟睡著,我馬上找來他送我的耳機,全神貫注欣賞BU的音樂。

MV出現了一個美如仙境的花園,裡面有隻不可愛的飛蛾在拍翼。

前奏是清脆悅耳的鋼琴聲,一改以往憂鬱的作風,令人期待接續會帶來的刺激。

當鋼琴轉換成拉小提琴時,BU運用了磁性獨特的聲線為這首歌揭開序幕。

究竟《飛蛾》是一首表達什麼的歌呢?
你唔會想睇
指間的香煙問我
這是一首為誰而寫的歌
琴鍵答不是長澤雅美哦
是比她更浪漫更婀娜
因爲她是撲火的飛蛾

Hey 電話一震 我不再哀傷
是你太善良還是我已成長
你竟化作我的幻想
盛載花香 撲入我的衣裳
我不再缺氧

你走進我的心房
讓我滿心期待
你會對我講
《傾城》是我們的theme song
想念你永遠不會wrong

我不是說過你最特別麼
怎麼找來了別個
究竟你對我感覺如何
還是你只想出池玩火

一首抒情歌,我不期然地對號入座,然而對方不是身旁的阿軒。

長澤……善良……傾城……最特別……

這些字通通都是那個素未謀面的男子有向我提過的。

他說過,有個長得像長澤雅美的歌迷追求他,卻更喜歡我的善良。

他也說過我是他最投契的朋友,而且我們都在同一夜想起《傾城》的歌詞。

是巧合嗎?

是巧合吧。

他剛好是我最喜愛的偶像,我剛好是他最投契的歌迷。

所以,我剛好成為了他的靈感來源。

什麼幻想、浪漫、飛蛾、玩火,我通通都聽不懂,那麼聽懂八個字詞裡的一半根本算不上什麼。

我很想看看留言,看看有沒有人能解讀,但我使不出絲毫勇氣。

我決定拿下耳機,關上電腦、關上電燈。

怎麼樣了?

有一個待我如公主一樣的男朋友,還需要幻想什麼呢?

我已是別人的女朋友了。

不,我已是他的人。
派偶像卡個隻慘
絲絲轉過頭揀BU你地又屌佢仆街臭雞㗎啦
什麼幻想、浪漫、飛蛾、玩火,我通通都聽不懂,那麼聽懂八個字詞裡的一半根本算不上什麼。

唔知有無人幫絲絲諗下呢夜啲揭曉
等出文
「起身喇,男朋友~」鬧鐘一響,我便搖醒阿軒。

「早晨啊絲絲~」他揉揉眼睛,伸了個懶腰後繼續躺著床說。

「接家姐喇~你仲係好攰啊?」我看著他一臉疲倦的樣子,心裡有點不好意思。

「係啊~不如你自己出去,我今晚喺Hall煮大餐,你哋上嚟食順便慶祝出院好唔好啊?」

「下……人哋想你陪啵……」一聽到要自己出去,我馬上嘟起嘴撒嬌道。

「乖啦公主~返嚟有好野食㗎喇~」阿軒親了我額頭一下說。

「好啦咁,我換衫先,期待男朋友煮嘅野食!」他側躺在床上,專心看我脫去睡衣,又伸手按揉我的胸部。

「啊!」不是因為我那裡很敏感,而是想起他昨晚還沒聽BU的新歌便睡著,打算提醒他。

「唔好搞啦,嘿嘿~」我欲言又止說。

我突然不想讓他聽到這首歌,或者我不提起他便不會記得。

「咩喎~我只係搞你咋~」他淺笑。

我報以尷尬一笑,不知道該回應什麼便準備出門。

來到病房,Richard竟然比我還要早來到為姐姐收拾行李。

「家姐~我嚟喇~」我馬上投向姐姐的懷抱。

「咦,你個白馬王子呢?」Richard笑說。

「喂呀家姐!!」我鄙視著姐姐,居然把我對阿軒的稱謂告訴了Richard。

「嘿嘿,唔小心漏口啊嘛~咁阿軒呢?」姐姐調皮地問,然後對著鏡子化妝。

「佢話今晚喺佢Hall煮啲好野俾我地食啊,叫我自己接你先囉~」我自動自覺幫姐姐按摩小腿。

「哇,識咗個衰仔咁耐都係煮過一次俾我同陳浩賢。」Richard一臉驚喜說。

「嘿嘿,我食咗兩個星期lu~真係整得超好味!」

「開心死你啦~」Richard又惋惜地說:「不過有人歡喜有人愁,陳浩賢就勁sad~」

「下?佢平時笑騎騎咁,咩事啊?」姐姐掃著眼睫毛問,我也馬上放下手袋期待Richard答。

「哦~無,佢話最近打機係咁輸咋嘛~」

「超~」姐姐和我異口同聲說。
一路來到加藤屋吃午飯的時候,我覺得很奇怪,仔細想了一想,明明據我了解,陳浩賢都不玩電玩,怎麼會因為輸了遊戲而不開心呢?

不過為了不讓他們知道我和他的熟絡程度,我還是沒有把話說開。

我還是不要想太多了。

「係呢~你都幾有taste,買咗BU隻簽名碟啵~」我隨口向Richard說。

「下,我無買啵~」

「無咩?」明明陳浩賢告訴我宿舍那隻光碟是Richard買的。

「哦,我諗起喇。Hall個櫃好似擺咗隻。既然阿軒今晚喺我哋Hall煮,一陣睇下喇。」

「你哋Hall???」我這時才聯想起阿軒的Hall即是Richard的Hall,也即是……

那是我說過不會踏足的地方呢。

「不過陳浩賢就無食神lu,佢話今晚要飛。」

「飛去邊?」我裝著滿不在乎地問。

姐姐這時餵了Richard一口牛肉,他害羞得馬上吃掉。

看著他們低調放閃的樣子,我又突然有點唏噓,但願阿軒在我身旁就好了。

剛好阿軒傳來一張買菜的照片,看來他很用心準備今晚的大餐呢。

「啊,係呢,BU首新歌你有無聽啊?我覺得俾佢鍾意嘅人好幸福啊~」姐姐向我提起我最不想提的事。

我只有笑了一笑便低著頭默默地吃飯。

「乜你而家唔夠幸福咩?」Richard在旁撒嬌道。

「最幸福係我啦,不過我都羨慕有人為自己作首咁正嘅歌囉~」姐姐也跟著撒嬌。

「超~」Richard吃醋說:「人地作個啲全部都係sad歌,我同你個啲只會sweet~」

「咩啵,今次聽落輕鬆好多啵,有好sad咩?」姐姐不明所以問。

Richard放下筷子,認真地探討歌詞,說:「我同意首歌個比喻係唔錯嘅,將對方形容為不顧一切嘅『飛蛾』,撲向人又驚佢,佢又驚人嘅『火』。咁有隻伴隨著花香嘅『飛蛾』陪伴,『火』自然覺得唔再寂寞,更加一廂情願幻想『飛蛾』係抱著焚身嘅決心,可以同佢一齊奔向死亡,成件事聽落係好浪漫。但事實上,飛蛾本性就係鍾意光,『火』始終會慢慢熄滅,『飛蛾』一日未死,自然走去撲其他火。你話sad唔sad喇?」

沒想過,Richard居然可以完美地演繹了《飛蛾》這首歌,我突然有點羨慕姐姐有著能理解BU心理的男朋友,而不像圍繞我那兩個只懂叫我自己詮釋和感受的阿軒和陳浩賢!

「BB,你點解咁叻嘅?無諗過原來呢首歌係表達咁多嘢~~」小鳥依人的姐姐再次喂Richard喝可樂。

「你BB我就緊係叻啦~我個朵係X大周杰倫,無歌我解唔到!」

我擺出一副作嘔的樣子,心想她真是讚錯人。

「周杰倫好似唔係打鼓同彈bass㗎啵~」姐姐看著椅子上的bass,撥他冷水笑說。

「哼~不過,聽講人地寫俾個女fans㗎~」Richard一說完,馬上扒了一大口飯給自己。

「下?你點知?」我忍不住開口,不再沉默不語。

「我吹水咋嘛~」

「超~」我和姐姐再次喝倒彩。
浩腎唔好走BU首新歌樓主解得有深意樓豬加油
唔會
想睇牙軒真面目
但事實上,飛蛾本性就係鍾意光,『火』始終會慢慢熄滅,『飛蛾』一日未死,自然走去撲其他火。

腎仔咁諗絲絲?
應該話BU真係一個好心思細密嘅人
Richard都唔例外 之後會講多少少佢
我只係盡力將佢哋嘅故事呈現 我會加油
我不是說過你最特別麼
怎麼找來了別個
究竟你對我感覺如何
還是你只想出池玩火

Richard只係跟歌詞演繹咋你點睇
首歌好浪漫
好鍾意啲歌詞
其實啲詞我寫得好業餘 大家鍾意就like
唔鍾意就skip啦
始終真BU唔肯出山寫
我是個地球人?

即使燈蛾般撲火 追求得過火 亦不肯得過且過
能有個舞台滿足過後 難做得好也做過
這世間有幾億位似我 你眼中竟有我
無論白眼或讚一讚 但嫌少未嫌多 憑評論重新看我
我像議論旁人 鑑定我這個人
成熟也天真 感到不公會怒憤
用童心 在求生 冒完險想安穩
為我這普通人作業計分 大家真有我心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞