《求神畀我出一次Pool,點知畀埋個偶像男朋友我》

1001 回覆
148 Like 11 Dislike
太蠢 無緣
無緣就一定
你忙啊嘛話說傾咁耐都唔評下個故
你見我成日留言吹水就知我唔忙啦
正評咗㗎喇 暫時幾好睇呀 有進步
你好似唔止吹水咁簡單啵
開心希望唔係暫時啦
無進步lor 都係無人睇
做咩stalk我?仲唔畀我試到你
可能你要開個唉豬扮吓寫文
你心虛到覆埋自己?
睇連登係睇內容 唔會突登睇人囉
無人科勞好尷尬 同埋連登先係文化綠洲
我覆自己嗰陣你未覆我㗎 我係想講自己點解咁單純信你話有pm 只能怪我太易信人
無人科勞咪無人知你無人科勞 咁點會尷尬啫
新會然?
唔明咁我做咩要開?
我個會然#高你少少啫
試吓無壞 開咗無人科勞咪改名摺咗佢 nothing to lose
今日無文 聽日出多篇
Richard看著姐姐,阿軒看著我,我不知道看哪裡。

陳浩賢見狀便對我說:「平時你同家姐食唔夠咩,我哋又唔會食咗你,一齊坐啦~」

同時,姐姐也向我報以懇求的眼神。

「好啦好啦,我講笑咋嘛,個個咁認真都有嘅。」我只好打趣地說。

最後,我和阿軒並排靠坐在沙發邊,陳浩賢則坐在對面。

「食咩好呢?」陳浩賢望著餐牌喃喃細語。

「我諗好喇。」我想了一秒便說。

來到西餐廳,當然要選卡邦尼意粉了。

材料不太複雜,最少機會出錯。

「你哋揀咩啊?」阿軒朝向我問。

「卡邦尼意粉!」我和陳浩賢同時應聲說。

「通常餐廳最唔伏都係呢個。」陳浩賢解釋。

沒想到我和堂堂男神對於西餐的想法居然一樣。

阿軒說:「咁我都跟你哋啦。」

「啊,我突然想轉墨汁帶子意粉喇,好似好味啲。」雖然價錢貴一些,但為了表現自己跟他們口味不一樣,我唯有屈就一下。

結果,阿軒跟我一起轉點墨汁意粉,只有陳浩賢一人點卡邦尼意粉。

「好好味!個汁唔會太乾身,煙肉同溫泉蛋都好match!」浩賢說。

眼看他吃得津津有味,我和阿軒卻默默吃著又貴又乾的墨汁意粉,害我心裏不禁咒罵著他們。

「係呢,你有無聽過呢首歌啊?Richard介紹我聽。」突然,阿軒把手機遞給我看,是BU的《愚人節》。

原來Richard就是介紹給姐姐聽的那個人。

「咦,尋晚先聽完,BU寫㗎嘛,幾好聽啊!」

「我平時少聽Rap,但佢啲歌曲風係幾特別,嗰首處女作《夏娃》都唔錯,auto-tune得嚟又唔會太難入耳。」看來阿軒在討論音樂時便會變得多話。

「係啊係啊,佢好有才華,填詞作曲主唱都係佢一條龍。」一找到知音,我也變得積極起來。

這時,我瞧到對面的陳浩賢只顧滑手機,看來「男神」並不把別人的作品放在眼內。

「係啵,你哋讀音樂,不如用你哋角度講下呢首歌啦。」我故意這樣問,為的就是看這個「男神」是何方神聖。

這果然挑起了陳浩賢的興趣,一同加入討論,令我這個音樂門外漢有點難以消化,但也獲益匪淺。

「咁其實呢首歌講緊咩?」我提出了最讓我疑惑的問題。

「呃,每人對一首歌嘅詮釋都好唔同。」阿軒應。

「與其去諗寫詞人講緊咩,不如用心感受,可能更有驚喜。」浩賢附和道。

「哈哈,藝術家果然都係一樣,講咗等於無講咁,不過有趣嘅。」

這頓飯過後,我突然覺得阿軒並沒有很奇怪,浩賢也沒有想像中難相處,但他們都不像是我出Pool的對象。

「喂,你哋三個好似幾friend咁喇啵!」Richard走過來說。

「ok啦~」我逞強地說。

「係囉,ok啦~」浩賢模仿我的語氣說,阿軒只顧偷笑。

「行啦咁~」姐姐興奮地挽著我的手離開餐廳。

望著姐姐甜絲絲的樣子,我總覺得她今天過得特別開心,我卻是有點不是味兒。
飯後,我們五人便沿著海邊走,打算前往CIC嘉年華遊玩。

「今日天氣好舒服呢~」路途中,陳浩賢突然冒出這句話,並攤開手臂,像是擁抱著天空一樣。

我抬頭一看,的確今天異常地晴朗。

蔚藍色的天空萬里無雲,烈日把維港照耀得金光閃閃,讓本來刺骨的寒冬增添一份和暖。

這是我最愛的天氣。

「有咩咁特別~」阿軒笑說。

「心情會特別好㗎。」陳浩賢說出我的心聲,我不禁笑了一聲。

「我就鍾意落雨喇,滴答滴答,成個世界好似好安靜咁,好浪漫……」阿軒好像在透露他對愛情的憧憬,勾起了我的好奇。

閒聊間,我們便來到嘉年華的入口。

不知道姐姐是否已經忘記了我這個妹妹,還是因為有了異性便失去了人性,她竟然很自然便和Richard買門票進場,還聊得笑不攏嘴。

剩下還正排隊買門票,默默地盯著那雙遠去身影的我。

「唉,有仔就唔記得阿妹……」我忍不住感嘆道。

「下,你未拍過拖咩?係咁㗎喇。」這句話出自看似是A380的陳浩賢。

他似乎是想挑戰我,那我該怎樣回應呢?

「未又點?」

不,不,我這樣說就變相說自己沒人要。

「我拍得多過你啦,問問問,你以為自己靚仔多人鍾意睇唔起我?」

這樣說又太囂張了吧。

他身旁的阿軒卻很明顯在等待著我的回答。

「Sor,我O-ccu-pied~」於是我決定自信地說。

這樣說沒打緊吧,反正我對他們的興趣也不大。

阿軒別過臉,望向其他方向。

「Cool.」浩賢搭著阿軒的肩膀,疑惑地說:「咁你應該好理解你家姐而家嘅感受先係㗎啵。」

「車,我先唔會好似佢咁,我家姐世一!就算咩節日,只要佢需要我,我都會即刻陪佢㗎!」

聽到我這樣振振有詞,他們擺出一副難以置信的眼神看著我。

「超,都唔知係咪吹水。緊係擺女朋友第一啦,係咪啊?」浩賢望向阿軒說,阿軒大力點頭回應。

毫無戀愛經驗的我突然覺得有點尷尬,不知道他們所說的是否真實。幸好,輪到我們買門票,不用延續話題。

「三張飛,唔該。」我說。

「哦,一pair情侶飛,再加多張單人飛,總共呢個價。」年約40歲的女職員用一把平淡的聲線說,和嘉年華歡樂的氣氛恰好相反。

我立即澄清:「下,呢度無情侶㗎。」

「哦,咁貴$100啦,多謝。」

「下。」我打開錢包,發現所賺的補習費也快所剩無幾,立即向他們兩人報以可憐的目光。

「um其實我同佢係情侶嚟㗎~」浩賢突然挽著阿軒手臂,扁著嘴巴說:「唔知Gay得唔得呢,姐姐~」

哇,你們也演得太假了吧。

「哦!!緊係得啦~我唔歧視㗎!同埋你哋咁靚仔又咁高大。」女職員突然換成「花姐」的語氣說話,害我雞皮疙瘩,她身旁的男職員也紛紛對她側目。

沒想過,原來好看的人的待遇就是如此美好。
1留言1動力有無人?
between有無人想睇男主示意圖
我臉皮薄不如掉返轉 你開講下睇過講故台唔同故嘅感受 我勁有興趣啵
Gay嗰度好好笑
我成日諗有無人會扮gay攞jetso
感覺真係gay嘅未必敢出櫃Kenny真係好勇敢
有呀

多謝你呢排比較忙 幾日後再出
定係你都想睇示意圖?
你出文啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞