電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
我係見台灣書多啲
係,所以我香港區買咗一本之後轉咗去台灣區買。
重有,kobo部機登出咗嗰區就無咗嗰區啲書。
噢,咁換果時再下載過姐
用黑色囉,睇書姐,又唔係睇部機
啱啱行過誠品,佢話 Libra H2O 黑白都無晒
有無巴絲知邊度會有?
Kindle paperwhite + Boox note 用家
Kindle睇pdf真係垃撚圾嚟
可以講下有幾垃圾嗎本來諗住買oasis睇pdf
巴打覺得8吋夠唔夠睇budget有限
用緊kobo 幾好
咁我將就下都得嘅
想問下 kobo 點入 英中 字典?

PS: 係太古城誠品買左 Liber H2O 開心使用中
覺得boox 好唔好用?
都有諗過好唔好買部行 android 既閱讀器
用kindle app /其他app 會唔會lag?
幾好用 用咗一年都冇投訴
唯獨係買完我先知onyx係支那牌子
開放式既全部都係大陸出 無計
終於爬完文 睇哂

我想問一問,如果根據我嘅喜好,巴打會建議我買邊部

會追漫畫
鍾意睇繁體書,但係其實我係想睇三中商見到嘅書多d
比較少睇英文書,但係有興趣用佢嚟學英文

我唔介意轉格式麻煩,但有冇巴打可以講吓,可以係邊度搵到呢啲書,再轉格式

麻煩哂
所以我都有諗hyread gaze
不過有用家話用kindle 會有啲lag
用緊kobo aura one裝koreader,有pdf reflow

kindle做pdf reflow要jail break
pdf 用koreader可以轉排版, 但kindle要jailbreak, kobo 唔使
kobo裝左koreader都有英中字典
咁好似都係kobo好d
https://github.com/koreader/koreader/wiki/Installation-on-Kobo-devices

呢度有曬完整教學點樣去裝korearder, 你裝完係可以swap 返去原生介面(nickel)睇返kobo買既書

我既書都係epub/pdf多, 有d scientific paper好多圖同formula,有pdf reflow真係差好遠, 唔使zoom可以重新排版

https://www.youtube.com/watch?v=RDQk1kuNMdI

呢條片有reflow效果
漫畫去讀墨同kobo睇下有冇自己想睇嘅先,留意kobo唔同區賣啲野都有唔同,你只要買左某區其中一本書,個帳號就會鎖定果區,決定用乜平台就買佢部機。轉格式可以用 calibre 不過我目前只試過轉一本,唔係太熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞