電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
Agree
部新forma 條邊位有少少甩皮 應該冇貨換 照用算
有部n年前買落嘅kindle 4重用緊
我有個實體制, 好過掂個mon
雖然轉檔煩又有一點爆墨都唔捨得換
用得好地地,冇啦啦cut左轉頁掣
之後好似王恩浩盪咁係oasis比返你
btw,我部kindle 3G版 個免費上網仲用到
Power制 真係唔夠H2o 好用
我部voyage 甩到見到底果層金屬
你應該好粗用下
啱啱發現加拿大Amazon kobo libra先CAD$200
姐係先千一港紙鬆啲

好吸引
集運唔運電子產品
要點樣寄翻黎
叫朋友DHL寄過嚟
都先$200鬆啲

加埋都係平過香港買
因為月頭個sales無libra
libra同forma價錢差好遠
但重量差7g
講得好似就算唔係睇漫畫淨係睇小說都係forma好揸d咁

但大家話forma難撳制係點計
唔係同libra一樣?
唔同
forma 撳咗好似冇反應
libra 機背實體好好撳
凹咗落去真係接受唔到
用緊paperwhite 4考慮緊換唔換kobo h2o 好
平時用黎睇漫畫同書都有, 但paperwhite 6吋真係有點細同埋kobo可以整本書封面做wallpaper好靚
巴打libra睇漫畫同雜誌會唔會細得滯
同埋訓係度拎住睇重唔重
訓睇其實會重手
因為你側住一邊咁拎,重心係一邊咁另一邊就會好重
如果你習慣用兩隻手拎的話咁就完全冇問題,仲輕過電話
可以
download係azw3 file,de-DRM再轉做kobo嘅格式就搞掂
amazon宜家有得download喇
其實學生哥用電子書閱讀器嚟上堂jot note方唔方便
掙扎緊買iPad 定買電子書閱讀器

貪電子書閱讀器內置字典 平時可以睇下英文書接觸下英文(英文廢柴) 同唔傷眼

但驚導入note會麻煩? 同jot note唔知方唔方便

我Note 通常都係pdf長文 好多係舊書scan成pdf
要寫嘢嘅e ink reader 睇落最好係支那嘅 onyx boox nova2
就個人經驗,唔建議用電子書嚟上堂

jot notes最緊要快
電子書係唔夠順暢,你慢慢打/寫完嚟呀sir 都已經講緊第二頁

電子書用嚟睇pdf reading勉強可以
但你預要買至少10寸電子書
但要highlight寫comment 搵內容一定會係ipad 方便

同埋ipad相對多功能啲,睇youtube 等等,學生哥抵用啲

利申,我以前返學都係用ipad jot notes,依家出嚟做嘢用電子書睇閒書,唔好咁貪心諗住電子書可以支援到你讀書學習太多
想買個包袋部likebook
但個人覺得呢啲size既包好gay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞