電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
暫時都係。
想問下kobo轉唔轉到去日區買書?洗唔洗日本信用卡?
同埋前幾頁有巴絲提過轉左區 會冇咗其他區啲書?要點解決?
唔該晒
第二個問題 爬咗文都唔係好明要點做
KOBO 日區要用日本信用咭(以前唔駛,但近年改咗要) +VPN

第二題唔識答,幫你唔到。
轉區唔會唔見書喎
我港轉台 台轉港 幾次啲書都係度
而且購買紀錄都冇分開 但你會見到貨幣會唔同
想問下kobo clara係咪得豐澤有
ipad有咩問題
可以試試ipad night shift mode,會令個mon黃d

一般嘅減藍光都係硬件上令個mon黃d,與其係咁不如用軟件整黃個mon ,起碼我睇相時可以調返正常
由上年開始,如果你係去Rakuten.jp的kobo分區想買日本書,就要用日本信用卡
但係,如果你係將平時的kobo.com的分區轉做「日本區」,就唔洗日本信用卡
(至少我用rakuten.jp買唔到的卡係kobo.com買到)

但係,有個問題就係,如果你將自己用緊的kobo.com的acc直接轉做日本區,可能會轉唔返去原區(台灣/香港),因為佢個介面會改咗,而且區域同貨幣都會鎖住(唔知佢係bug咗定點,反正kobo個網站系統一向垃圾)。所以如果你只係想買書,只要你係kobo.com再創一個副acc,set日本區,淨係用嚟買日本書就ok了。

我唔知哩個係kobo的bug定係合理操作,總之就咁啦
想問下 167dpi會唔會起格好嚴重?
想問下點樣將Google books買嘅書入落去kobo睇?
係咪一定要用Adobe個程式 跟住先用到calibre轉格式?
睇咗好多教學都唔明
請賜教
1. 先註冊一個adobe digital edition 嘅戶口
2. 晌你部電腦下載 adobe digital edition軟件, 晌入面登記返你晌1果個註冊戶口
3. 晌kobo閱讀器入面登入你晌1果個註冊戶口︰閱讀器右下角有個「更多」-->設定-->帳號,最底果度有ADOBE俾你登入
4. 去google book用adobe digital edition下載果本書
5. 將本書放入去KOBO就可以睇到
詳細help file見呢度: https://help.kobo.com/hc/en-us/articles/360017814074-Add-eBooks-with-Adobe-Digital-Editions-
想問下標題三個牌子係咪得 gaze 係用 usb-c
另外兩隻睇過好似得 micro-usb
誠品都有喎。
係。
micro usb行得穩定又無問題,電子書閱讀器無咩需要轉 usb-c。
個電子墨水好慢架wo
睇咸片咪變咗睇黑白截圖咁
kindle好似用唔到epub
要轉檔
主要係唔想咁多個頭
個人要求 only
買個amazon microusb to usbc adaptor就可以一條線搞掂
epub檔kindle睇唔到,要用Calibre轉檔。

如果你本身唔係amazon死忠fans,不如考慮kobo,支援呢堆格式︰EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞