電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
kobo forma 開心使用中
有實體鍵係爽d
巴打可唔可以分享下優點同缺點, 我見而家佢減到二百蚊美金,好吸引
優:
輕 個形好揸手 單手操控無問題
有實體鍵 唔洗卒Mon
Mon夠大

缺:
隔離post有人話會漏光 好彩我自己呢部無咩事
Power制唔好襟
我見有啲人話佢個黑色比較淺, 會唔會睇得冇咁舒服? 同埋佢背脊嗰啲防滑紋會唔會積塵?

而家二百蚊美金算唔算抵?
black friday 係日本amazon買 700蚊有找
refurbrish版應該都有保養 當然會比較麻煩啦
怕麻煩就去hktvmall/ fortress買 有咩事可以直接去門市搞
睇中文書多就kobo
睇英文書多就kindle
又唔覺會淺色,之前用pw3好似分別唔大
冇留意有冇積塵
我上兩個月台灣特價都係around$1600港紙買,有$600台幣購書金送
其實kobo真係好吸引 如果唔係價錢問題一早買左
可以睇到任何來源既文件
只要send去email就得
睇PDF, academic paper 最好買大部D
zoom其實幾麻煩
我上網搵到呢篇文
relog.xii.jp/mt5r/2015/08/epubmobi.html
但我冇an機
點解咁講?就咁睇好似差唔多咁
我比較睇重ebook reader既ecosystem
目前黎講kobo更用心經營繁體中文書市場
同埋我幾鍾意佢個介面
加上kobo係日資 而日本又有龐大既漫畫市場
即係你可以更容易買到漫畫
巴打之前有冇見過佢減價, 而家二百蚊美金算唔算平, 如果唔平我可以等下
邊度賣緊200usd 搵唔到
Btw 要知貴唔貴對比返同類型嘅競爭對手就知
Kindle oasis 賣緊1975
咁200usd 其實算平 到咗 Black Friday就難講了
但冇理由等到12月架
呢度有
https://us.kobobooks.com/products/kobo-forma
咁其實都幾抵喎
仲掙扎緊kobo 定Gaze好
貪bookwalker啲書平
但kobo用唔到
我都係kindle paperwhite / oasis / kobo forma

paperwhite 今日發現亞馬遜個優惠冇咗
kobo aura one出用到而家,好滿意
(上一部係sony prs-t1)
Amazon翻新野絕對不可靠
好彩巴打你提我,原本諗住買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞