電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
https://readmoo.com/welcome/qa

kindle 唔support epub ,你要轉做mobi or azw3先睇到.
如果轉左都唔得或者轉唔到就係DRM 版權,你要先解左個DRM先得。
其實kindle點解連呢d common格式都唔support下
readmoo 無解......
去kobo 買多次啦
依家心郁緊買kobo定boox新嗰部poke 好

一黎覺得有實體制好好多
但又覺得boox開源可以用晒咁多個store好似好吸引咁

想問下邊度有kobo實物睇?
我見話誠品有但我係荃灣嗰間睇唔到,可能太細間
boox睇pdf有內置排版,唔使做工程師裝野,cpu夠快裝蘋果日報睇報紙,上網睇新聞/文章又得,咩格式都支援,仲有筆
但係冇實體制
同埋最慘係6吋機
我都唔知我接唔接受到6吋咁細
依家我6-8吋就係想再睇下實物判斷邊個先係我理想size
我買nova 2,係7.8吋我感覺冇實體制其實都唔太大影響姐,同埋kobo個制做工唔係幾好,好鬆,冇都冇所謂
想問下各位有無 kobo case 推介?
帶出街用 好驚壓爆

睇過一本果個 太厚
Kobo forma, Libra 點揀好

8GB大概有幾多本英文小說?

我想要轉黃黃地嘅背景色,護眼最重要,受夠iPad 了
係咪可以直接入epub 書入去 ipad有好幾本未睇
喺annotate,highlight方面,兩部機有無分別?
例如有咩係一部做到,另一部做唔到
想問埋自己由電腦入落去嘅epub係咪冇字典功能
boox,highlight方面可以揀顏色,雖然黑白mon睇唔出,但入返電腦會睇到,可以揀underline/粗體/highlight/反白highlight,另外因為佢有筆,可以加手寫notes。
書籤頁會分別summarize highlight或者有notes嘅頁面做縮圖,畀你快速跳返去嗰頁睇返自己嘅notes。
另外可以summarize番所有highlight/notes做一本pdf。

因為我冇kobo,佢做唔做到我就唔知,不過我覺得有筆可以jot notes落去一啲有圖片嘅書上面已經好正。
有無人講下kindle?
可能有少少off topic

Google play book 點樣可以瀏覽有咩書睇?

電腦網上play store淨係show 到top pick, 入到分類有時淨係得幾本書俾你揀

整到想發掘新書都難
Kobo Libra無顏色揀
8G 絕對足夠
epub好多時只係幾MB
銅鑼灣誠品有實物睇呀
喺最低嗰層嘅收銀處對出
我記得尖沙咀誠品都有
想買部Kobo Forma 8GB,邊度買最抵玩
之前唔知邊個po有大提過
有人提過話9月初係kobo周年慶可能有折
香港都係得誠品/友和ga la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞