電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
我驚我忍唔住
你地帶出街用 有無用case
我有呀
你用kobo?
boox nova 2
app
就係唔想用app, 手機個moon太細

google買書有時真係平過kobo store好多, 雖然要經adobe/ DRM removal 先入到書落kobo
我意思係用app搵書呀你搵完買完再用返電腦搞
出左彩色 等緊貨
但得6吋

https://www.boox.com.hk/products/booxpoke2color
其實有啲想買,但睇片見到啲色有啲淡同得4096
叫做有顏色 睇書開心好多
我覺得六寸太細啦
anger, 6吋睇中文橫排真心有啲細 set正常size 又睇唔到好多字,啲字set太細又入唔到意境
彩色都係為睇漫畫啫,六吋睇到眼都盲
其實彩色仲有冇護眼功效

搞搞下變左iPad
https://www.youtube.com/watch?v=tlMga0qQqB4
BOOX部野好似彩色得100PPI
而且睇條片佢黑白用黎睇書個MON仲差過KINDLE
好似好沙咁

本來都有諗過下買
但睇完表現真係唔會考慮
而且睇日漫,最多每本都係得幾版彩色,算把啦
我寧願要黑白
睇中文書多,本身諗住買kobo
但係見到paperwhite平一半,即刻收手,諗咗幾日都未決定到
剛已買paperwhite 我睇英文多

本來諗住點都要warm light

後來見到有人話不如轉黑底白字

我就買左paperwhite

始終平oasis一半有多
電話/ipad 轉黑底白字就話有用啫
kindle 轉黑底有咩用 熒幕顯示個原理都唔同
(可能仲食電? 因為每頁都要refresh一次)

而家手頭上三部平版睇電子書:ipad pro 11"、Boox Note2 及 Samsung Tab S5e,主力係睇 epub 小說及漫畫,個人覺得使用體驗最好就係 S5e,不過唔可以長時間睇,長時間睇書就一定係 Note 2,ipad pro 就 ……,試左幾日之後我無當佢可以睇電子書 ,聽日仲會有部 S7+ 到,三星話佢塊 AMOLED 係有減藍光認証,聽日試下堅定流。
新手問一問
如果睇英文/pdf多用kindle oasis好過kobo?
同埋pdf好多時係scan本書嘅形式/冇得highlight d字
轉檔睇o唔ok

有排先到black friday
如果係純粹scan嗰一類pdf,可以話你知用ocr轉檔好易變成一pat嘢,就算好彩冇事你都要執字

如果係可以highlight字嗰種pdf,我試過轉e p u b睇冇問題。

如果想睇第一種pdf檔,穩陣起見,mon一定越大越好,免得到時轉唔到檔就睇到眼都盲
D陳年舊書/paper仲要係兩頁scan做一版
咁你真係要預計一下個mon要幾大先至睇得到,如果八吋睇得到就冇問題,否則十吋嘅reader都幾貴下,有啲人會寧願買ipad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞