電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
見佢賣點咁sell,以為好野,但唔慣...
另外想問下h2o係咪無方法可以做到打速成?
今日係誠哥買左Kobo,送200蚊電子書現金卷
但買書用左台灣store買,之後試極都用唔到現金卷

想問係咪台灣store用唔到香港coupon?
用唔到架兩個store唔通
7左

呢度有無人要,$150蚊讓,留tg
你可以轉香港store用, 用完之後買再轉番台灣,付款資料轉區就得,可以隨時轉
扣卷之後香港同台灣做折差唔多
請問kobo 係咪唔可以用速成輸入文字?
用kobo睇浸畫上下白邊係咪冇得救
呢兩個都揀「關閉」會唔會好啲?
其實好抵, 用幾舊水就試到自己係一個點既人
本身唔睇書嘅買完都係三分鐘熱度
我睇開書嘅買完睇得仲多過以前
唔得最尾都係裝咗Koreader先解決到
台灣store可唔可以用香港credit card?
可以
巴打

想問今時今日 依家邊個方便
我係睇中文書多
但有時又想去amazon 買書
漫畫又想push

所以想知
買Kobo 去Amazon買書轉檔方便
定係買kindle 再去kobo 買書方便
其實對我嚟講一樣方便
set up好之後就一勞永逸
以後直接拉個ebook file入calibre就de-drm
撳幾個掣就轉到檔 仲可以一次轉好多本書
不過如果你主要睇中文書 買kobo就方便啲
買完書唔洗轉檔就有得睇
同埋如果睇漫畫最好買7吋mon或以上

kindle:
vol.moe 漫畫又齊又免費,可以push落kindle;有send-to-kindle功能,同步晒你所有書同highlights (呢個係我唔轉會kobo嘅最大原因)

缺點係得高階機Oasis有7吋芒同warm light(但特價時同kobo中階機差唔多價)

kobo:
正版漫畫都幾平(不過漫畫轉檔會走晒樣);中階機已經有7吋芒同warm light;有啲kindle無嘅貼心功能,例如screensaver會顯示你睇緊嗰本書嘅封面、有每本書你睇咗幾多個鐘嘅數據、兩隻手指向上掃就可以調較光暗

缺點係唔少人話墨水比較淺色,睇漫畫效果差;背光唔太平均;QC比較差,會有漏光情況,睇你運氣
唔該巴打

咁睇嚟漫畫 我push 去 iphone app
買kobo 係最好
想問下kobo 有冇得睇Hyread 3 香港library 既書?
佢只可以借到onedrive入面嘅書,不過得英文書
點解咁反智
唔借,就咁online read得唔得?
可以 可以用電話 ipad 電腦個啲睇
但就冇得用e-reader睇
想買kobo但成日用hyread3香港圖書館,點好
想請教各位:

1. Kindle paperwhite好唔好用?大概幾時會平少少?

2. 放唔係正版嘅書嘅pdf入去會唔會好麻煩?

3. 可唔可以睇到好讀嘅書?要點睇?

4. 而家Amazon中文書多唔多選擇?

5.可唔可以用香港人公共圖書館睇電子書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞