電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
預算最好五百蚊左右, 最多一千蚊樓下, google好多人推介kobo, 但係聽講唔可以用中文輸入法

全能嘅連登仔會推介邊一部
有冇用家可以分享下

同埋你哋覺得六吋 (細機)定係七至八吋(大機)比較好?
我係有一堆電子書想睇, 但係用手機睇好攰, 所以先想買

巴打你買嗰部係咩型號幾多錢? 介唔介意分享下用後感 例如話睇pdf感覺如何? 功能上有冇啲覺得方便或者唔方便嘅地方?
最新 kindle paper white 用家
閱讀器唔要求咩功能 太多會令你分心
睇到書就夠

要睇就睇個平台 ecosystem 夠唔夠啱你睇嘅書買
Kindle以英文書為主 中文市場啱啱開始唔算成熟
要喺其他途徑買完再 upload上 cloud度 sync

防水幾好 可以沖水洗
正面係平 mon嘅邊緣冇凹凸位 可以防止積塵
Size啱啱好

睇pdf唔算方便 一來細部 二來速度慢
有 built in browser 上網
試過用黎上某咸網睇片居然播到
amazon 有繁體ebook store
網上一click畀錢 kindle 即刻睇到
好方便
只係書量唔算極多
如果想放自己嘅書入去, 可唔可以就咁用usb 線駁電腦, 定係一定要用cloud?
同埋睇pdf方唔方便? 例如話放大咗啲字之後 ,識唔識得重新適應個排版? 定係要左右碌先睇得曬成行嘅字?
其實send 個email 去cloud 就得
如果一次過想入三四十本書呢? email唔係有size限制咩?
可以用USB 但太麻煩啦
用email快好多 telegram有隻bot係可以自動幫你send
@to_kindle_bot
每次total size 50MB 應該夠用
睇PDF會好似手機zoom圖片咁 就咁放大
唔會影響排版 有landscape mode
tap兩下會影接zoom text column
路過問下 慢係指唔流暢?
有啲想買paper write
sor 跳過左上面
有冇人會用kindle睇漫畫/輕小說?
Book walkers 買左書啲話 有冇方法喺kindle 睇?
1. 當然可以用黎睇漫畫輕小說 我就係其中一個例子
睇漫畫最好買部大啲 如果唔係啲字太細粒 下下都要zoom就會好麻煩

2. 只要你有辦法拎到買咗嘅電子書嘅檔案(pdf, epub, mobi...) 就可以喺 kindle上面睇到
方法有usb線傳輸 同 send e-mail

檔案通常可以用 calibre處理同轉檔
簡轉繁 修改書名內容等等都做到

https://m.vol.moe/
呢個漫畫網可以自動推送最新漫畫到你部kindle
要比 e-mail address
2 如果想用正版資源 但佢本身又有加密 例如角川嗰啲
我上網睇左好耐都唔明點破解
多謝巴打詳細解釋

btw Gaze 點解可以咁貴
Bookwalke 同 readmoo 我到依家都搵唔到公開破解。
印象中 google play book以前可以下載電子書
依家唔知得唔得。。。
kobo有速成倉頡打
想問下巴打 ,如果喺亞馬遜買有冇保養?
有 不過要寄去外國會比較麻煩
加錢可以買兩年意外保
巴打你唔係喺亞馬遜買? 我而家仲諗緊喺邊度買好, 見oasis喺亞馬遜有翻新版,1660就有,但又驚買返嚟有問題會好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞