電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
出面嗰啲集運公司,buy and ship之類
學英文睇英文書邊部好?
聽講kindle有字典kobo有無
應該大家都有
淨係睇英文書同pdf應該買邊隻好
未用過e-reader 平時用手機睇開書同paper
D e-reader 隻隻睇落都差唔多咁
pdf聽講要大mon, 因為排版冇得改變, 只可以成頁放大

kobo forma / kindle oasis
睇漫畫一定係愈大愈好,e-ink reader 放大縮細反應好慢,睇到燥底

不過我手頭上得kindle paperwhite 同kobo aura one 比較, 2者差成2吋,但我用aura one 睇漫畫有時都嫌啲字細

PDF就建議一係轉format先入機, 一係用iPad/電腦睇,理由同漫畫一樣

你可以去誠品試下kobo,早兩日見太古城嗰間有幾款比人試,仲預載咗多啦A夢 kindle 就唔知邊度有得試了

不過如果俾我而家揀,我會揀部輕啲嗰部koko加埋保護套有啲重
啱啱去完銅鑼灣誠品,8樓有機試,有預載多啦a夢俾你試
2部都有,kindle 仲可以自己入字典,kobo得內置英英字典
同事話美國貨塞住好耐走唔到
想要英中字典 咁唯有kindle啦
英文書的話

Gen lib

乜書都有
kobo原來得英英?
咁我真係唔知喎 差啲諗住買
佢話塞左三星期都無機
但係暫時最平得呢間 巴打如果搵到平啲嘅麻煩通知聲
無啊我都等緊誠品減/書展
但今年又唔知有無

上網見到有二手(圖見全新)但係舊version 又怕買左唔update 都係等

btw絲
好似kindle岩用啲

有朋友用過做paper

直頭搵到邊度出處
如果你係主力睇英文書嘅,都建議你買kindle👍🏼

Kobo真係得個中文store 有優勢,撇除你有時間/心機用電腦轉檔+入機
我都有睇過二手, 不過見到價錢差唔多, 咁倒不如買返一手, 最多畀啲耐性等減價

反正我而家仲糾結緊買kindle oasis定kobo forma好, kindle快啲,功能齊全啲,外形靚啲,但貴d,個mon又細一吋,所以先諗咁耐

如果亞馬遜kindle減價, 我諗我應該都會買返佢

白邊係書嘅問題?
想知其實電子書需唔需要貼mon貼 啱啱今日買左7吋kobo
kindle好似有啲豐澤有呀 前幾日Google嗰陣見到
其實都係趁減價一次買一堆 轉一次再入 唔算好煩
我覺得kindle系統好用d
同埋有push功能成日用 例如想自動push連載緊既漫畫、睇網頁長文好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞