電子書閱讀器 Kindle vs Kobo vs Gaze

1001 回覆
11 Like 41 Dislike
我係誠品買有125蚊書券送呀
kindle 推介邊部 睇英文書多
係呀
睇你budget

basic kindle低清 個芒陷入去易積塵 但價錢平
paperwhite 4 高清 防水 平面芒唔積塵
oasis有實體掣 形狀方便單手拎 有warm light 不過部機闊少少
唔多睇漫畫嘅ppw可能仲好過oasis
易帶出去同舊電耐好多
除非好需要較色溫同實體制
電量方面講得啱 ppw舊電真係幾勁
帶出去ppw易放入袋甚至褸袋
但單手揸始終係oasis好揸啲
我搭車單手攞ppw好驚跌/揸得唔舒服
岩岩入手 Kobo Libra H2O, 有冇 sleeve 推介?(唔係 cover case)
有冇人試過用Calibre 將Kobo 書轉去Kindle 但出現亂碼?想問點解決?
想問下推唔推介kobo新出嗰部nia?
無試過喎。你本身kobo果個書檔解咗版權保護未架?
nia係kobo新推出嘅入門機。

佢個screen 解象度係低過另一部同樣係 6吋嘅clara
nia: 212 ppi
clara: 300 ppi

nia都有閱讀背光,但係單一隻白光;
clara就可以調節白光混合黃光。

其他嘢就差不多。如果經濟唔太緊絀,可以考慮返clara. 不過如果你覺得唔駛擺咁多錢落部機度,都可以買nia。淨係睇文字的話,212 ppi 同 300ppi分別唔大。係要睇有灰階嘅內容(圖/漫畫之類)先至有分別。

同埋clara外殼造工好少少。
岩岩係買左部kobo libra
想問下香港有無地方有官方case買?
如果無 咩網有?
佢個網唔送香港
應該解左,我係4本一齊過,但有2本亂碼
試下全個step由頭再做一次。可能只係個file唔知去到邊一步corrupt咗。
香港無得賣。你一係去台灣pc home ,蝦皮果啲網睇吓佢送唔送香港,一係揾手足晌台灣果邊幫你代購。
Ok, 等我試吓,thanks
Thanks
原來香港誠品有
9成睇中文書
係咪買kobo 最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞