買電視機換電視機集中討論區(修正版)(10) 有問題請睇咗#1先 (3月等緊大減價)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
x9500g 同 a8g 差成5000銀
點揀
打機為主/ 長開電視咪揀返lcd

不過a8g小伏個底根本a8f嚟

呢條?
係向下兼容
soundbar同apple tv都用hdmi 2.1線連4k電視
會唔會靚d?
唔買hdmi2.1 都至少買條2.0
1.4會差啲(好似係)
價錢差唔多我會買2.1,制式最齊唔洗煩
買2.0線就記得要買2.0b,2.0有4K冇HDR,2.0b有HDR但冇eARC
多謝守形巴打補充
Push
即係x9500g 有earc要用HDMI 2.1 cable?
即係,2.0b or above
我明明記得兼容,條友仲要懶專業咁解釋話4k for 4k 8k for 8k only
Thx
唔買hdmi2.1 都至少買條2.0
1.4會差啲(好似係)
價錢差唔多我會買2.1,制式最齊唔洗煩
買2.0線就記得要買2.0b,2.0有4K冇HDR,2.0b有HDR但冇eARC
即係x9500g 有earc要用HDMI 2.1 cable?
即係,2.0b or above

Sor 文盲 only 2.1先啱
原生hdmi 1.4/2.0/2.0a/2.0b只有ARC,eARC到2.1先出現
Sony 2019 hdmi port 2.0特別改過先有eARC,用eARC最好買返hdmi 2.1線
呢d 又可以擺#1
唔係選購電視資料,可能造成混亂
各間廠會特製電視hdmi port,而線會跟標準規格,所以線同port位版本功能都有差別
例如sony hdmi 2.0有eARC但samsung 2.1又得ARC
Sony A8G OLED 65” 點睇
個人認為呢個version差個price range就ok
想問一樣野,X9500G呢D SONY電視有冇得電視錄影,兩老想要呢D功能
好似冇。得Panasonic 先有。唔知有冇錯
43 吋 4K 推薦邊部?
睇#1 啦屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞