緊急,女朋友媽媽俾人泰國屈偷野,要俾35000美金先有得走

1001 回覆
76 Like 25 Dislike
已經禁耐。 佢地有無再打俾你叫你入錢?
個個都話個租客係鬼

我覺得係佢為左甩身就爆俾D泰仔聽樓主女友老母大把錢有層樓

所以D泰仔先咁大貪

正常都全部扣留9起晒, 以免節外生枝啦
一係見佢識泰文, 似本地人, 廢事搞
一係就擺到明合謀

另外, 仲有個上海婆又係要比usd 35k?
咁咪成70k
個個都話個租客係鬼

所以D泰仔先咁大貪

唔係鬼既仲俾你甩身報警?失蹤埋搵佢唔到?

係朋友既話一走即刻搵人幫左手啦
數下人頭係咪連埋呢個7條友每人5000usd
個個都話個租客係鬼

所以D泰仔先咁大貪

正常都全部扣留9起晒, 以免節外生枝啦
一係見佢識泰文, 似本地人, 廢事搞
一係就擺到明合謀

另外, 仲有個上海婆又係要比usd 35k?
咁咪成70k

一係就個上海婆好撚有錢, 一係你啊媽好有錢
幫推 希望伯母冇事啦 好恐怖
屈咁多?犯罪集團食大茶飯喎 平既最多咪屈下茶錢
識唔識個上海婆呀?
有無聯絡埋佢屋企人呀
一齊聯下手
有無講到自己退休無錢窮到仆街講下價,$1000算數啦咁?
屌你,依家咩年代啊?咁既騙局都有人信!

如果你老母打電話比你, 喊晒口
你點算
睇個勢事主都應該要比筆錢出黎
如果行偏門拎筆錢比秦國黑警叫佢地做野有冇可能?

之前就曾經聽過去東南亞國家可能會遇到海關或條子收黑錢的事,原以為是網路謠言,不足採信,
但沒想到這樣的事真的發生在自己朋友身上。

上星期友人跟他女友去泰國自由行,拿到行李正準備離開時,兩位泰國海關把他們攔了下來說要檢查他們的袋子,
友人當下很緊張,因為從沒遇過這種事,就跟他們去小房間進行偵訊。

一進去裡面已經有兩位海關人員,一開始就要求友人先填表格,然後把他們的行李全部倒出來,
沒想到在裡面竟有不知名的藥袋數包,海關就說這是毒品,兩人必須扣留30日接受調查,
友人馬上解釋東西不是他的,他們根本不知這些東西從何而來?友人女友還急得哭了出來。

雙方爭執約半小時後,其中一位海關就說,看我朋友也不像壞人,可能是被誤入的,
說最近泰國有很多觀光客會被毒販放入毒品,他們都選在等候行李的時候下手,等出境時再搶你的行李。
友人一聽就放心許多,就說東西不是他們的,一定是被陷害的!就問是否他們可以走了?
沒想到海關跟他們說,因為友人無法證明是誰放的毒品,所以需要300元美金才可讓他們放行,
說他們會想辦法自己處理這個案子。

本來友人是想拒付的,但考慮到女友已經怕到發抖,且人在國外不得不低頭只好付錢了事。
事後他覺得愈想愈不對,於是去電旅行社,才知道可能是誤入泰國海關的陷阱,但人都已經回來台灣,
再查可能也於事無補,所以就不了了之。

當下聽友人這麼說我覺得真的滿扯的,國家公職已經可以公開A這種黑錢,也未免太誇張了吧?
若大家有自己去東南亞國家玩,請務必留意這類的事情。
之前就曾經聽過去東南亞國家可能會遇到海關或條子收黑錢的事,原以為是網路謠言,不足採信,
但沒想到這樣的事真的發生在自己朋友身上。

上星期友人跟他女友去泰國自由行,拿到行李正準備離開時,兩位泰國海關把他們攔了下來說要檢查他們的袋子,
友人當下很緊張,因為從沒遇過這種事,就跟他們去小房間進行偵訊。

一進去裡面已經有兩位海關人員,一開始就要求友人先填表格,然後把他們的行李全部倒出來,
沒想到在裡面竟有不知名的藥袋數包,海關就說這是毒品,兩人必須扣留30日接受調查,
友人馬上解釋東西不是他的,他們根本不知這些東西從何而來?友人女友還急得哭了出來。

雙方爭執約半小時後,其中一位海關就說,看我朋友也不像壞人,可能是被誤入的,
說最近泰國有很多觀光客會被毒販放入毒品,他們都選在等候行李的時候下手,等出境時再搶你的行李。
友人一聽就放心許多,就說東西不是他們的,一定是被陷害的!就問是否他們可以走了?
沒想到海關跟他們說,因為友人無法證明是誰放的毒品,所以需要300元美金才可讓他們放行,
說他們會想辦法自己處理這個案子。

本來友人是想拒付的,但考慮到女友已經怕到發抖,且人在國外不得不低頭只好付錢了事。
事後他覺得愈想愈不對,於是去電旅行社,才知道可能是誤入泰國海關的陷阱,但人都已經回來台灣,
再查可能也於事無補,所以就不了了之。

當下聽友人這麼說我覺得真的滿扯的,國家公職已經可以公開A這種黑錢,也未免太誇張了吧?
若大家有自己去東南亞國家玩,請務必留意這類的事情。

就算係明屈你都冇得唔比啦
事主啱聽聽下,唔啱聽當我鳩up

無需要考慮班海關係堅定流
因為100%係你個租客夾埋棟你老母錢
搵到個租客乜柒都搞掂
其實如果係真海關其實仲好做

建議你搵個識泰文嘅人陪你去泰國報領事館同警察
你係香港搞呢搞路盞浪費時間
同時準備以下資料方便做野:

媽媽: Passport, Hkid, flight no., 幾點上落機,電話number, 手提電話imei no., 最後一次聯絡幾點, 大概有幾多個假海關involve

租客:盡可能搵到佢id, passport資料,簽租約時應該有。無就全名都要。因為呢d資料係幫到係泰國嗰邊搵佢出黎。越多資料越好

如果有機會搵到你媽媽,盡可能問佢身處位置(機場內/外),附近有無乜野建築物,有幾多人

搵到個租客乜柒都搞掂

媽媽: Passport, Hkid, flight no., 幾點上落機,電話number, 手提電話imei no., 最後一次聯絡幾點, 大概有幾多個假海關involve

租客:盡可能搵到佢id, passport資料,簽租約時應該有。無就全名都要。因為呢d資料係幫到係泰國嗰邊搵佢出黎。越多資料越好

如果有機會搵到你媽媽,盡可能問佢身處位置(機場內/外),附近有無乜野建築物,有幾多人

做人做到你咁天真爛漫真係好
下好人好姐點會屈你 得罪人無講出黎?
除左搵領事館都無計

關好人好姐咩事? 屈錢呀依家
屈錢有分屈唔屈好人?

搵到個租客乜柒都搞掂

巴打有心
樓上個班仲嘈緊好人好姐點會屈你 或者 自己無事跑去鬼國個堆 老老實實你覺抵死留個負皮出返咪算 人地已經夠擔心夠煩 仲走黎扮係看破世事做咩柒者
下好人好姐點會屈你 得罪人無講出黎?
除左搵領事館都無計

關好人好姐咩事? 屈錢呀依家
屈錢有分屈唔屈好人?

你估人地識盜亦有道?

搵到個租客乜柒都搞掂

你媽媽用iphone既話,試下入佢apple account find my iphone搵下佢係邊啦
如果有錢不如比錢算

搵到個租客乜柒都搞掂

巴打有心
樓上個班仲嘈緊好人好姐點會屈你 或者 自己無事跑去鬼國個堆 老老實實你覺抵死留個負皮出返咪算 人地已經夠擔心夠煩 仲走黎扮係看破世事做咩柒者

個個都有老豆老母,我淨係想佢老母平安返黎
仲有唔好下下黑警黑警,你係香港外國有咩事都係搵警察幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞