[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
唔該悠二巴打先,mb嗰度我睇返gigabyte 個款好似要overclock, ram frequency 先可以上到2400 mhz? 咁樣嘅過係咪用返asus prime b250m-plus好啲?

仲有netgear a6210我睇過review, 好似幾多人負評

我自己屋企都有隻a6210.覺得還好
係咁貼唔到張圖

有無巴打有lga1150 cpu放

新手砌機
我想問點樣計個總W數,唔知個火牛夠唔夠推。
同埋條ram有分2133hz同2400hz,因咩因素而揀?
本身有部機
CPU:I7-6800K
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
老母板: Asrock X99 Taichi
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU
RAM:32 GB
散熱:Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷

到時玩SLI... CPU要OC幾多?
老母板同埋散熱洗唔洗換?
火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG
所以想睇下大家覺得本身係咩問題...順便升級埋部腦

我用緊i7-6700k, msi 1080, rainbow 6 settings ultra

同你差唔多
但係一開頭爆破就會掉MIN FPS

Rainbow six 咁大食嫁咩
本身有部機
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU

火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG

我用緊i7-6700k, msi 1080, rainbow 6 settings ultra

同你差唔多

1080 mins都有9X fps
咁仲lag乜鬼野...
本身有部機

火牛換邊隻好?

同你差唔多

1080 mins都有9X fps
咁仲lag乜鬼野...

就係真正玩個陣會掉MIN FPS
如果唔oc的話係咪7700性價比好過7700k?

其實係

cpu 差價大約300

買隻合理質素既cooler兩百幾

其實可以考慮7700 +z270 +高頻ram
唔答得

sorry NDA

咁有無消息 rx 580幾時出
唔答得

sorry NDA

如果呢 我冇估錯呢 可能係呢

應該就係呢 4月中至尾

除非唔係 或者可能好似係
如果唔oc的話係咪7700性價比好過7700k?

其實係

cpu 差價大約300

買隻合理質素既cooler兩百幾

其實可以考慮7700 +z270 +高頻ram

z版唔係超頻先有用咩

買塊平價z 板用高頻ram
唔答得

sorry NDA

應該就係呢 4月中至尾

利申 鳩up

我條list就用7700k, msi Gtx 1070 gaming x,火牛用antec neo-2 550w ,想問下隻牛550w夠唔夠推,俾唔俾多100上650w好?

有無人答
我條list就用7700k, msi Gtx 1070 gaming x,火牛用antec neo-2 550w ,想問下隻牛550w夠唔夠推,俾唔俾多100上650w好?

有無人答

你唔預你以後加野就夠
AMD 終於有新U出 準備支持下
有兩個選擇想巴打們比意見
1.
1700X + ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO + 16GB DDR4 3200MHz RAM + V6GT(已有)

2.
1700X + X370 主機板 + 16GB DDR4 ????MHz RAM + ??? COOLER

1同2邊個好D?
如果2, RAM&主機板&要咩好?

AMD 終於有新U出 準備支持下
有兩個選擇想巴打們比意見
1.
1700X + ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO + 16GB DDR4 3200MHz RAM + V6GT(已有)

2.
1700X + X370 主機板 + 16GB DDR4 ????MHz RAM + ??? COOLER

1同2邊個好D?
如果2, RAM&主機板&COOLER要咩好?

而家啲ram 好春貴
Corsair Vengeance RGB第一批出左

好撚想買 200usd 成千5 hkd

計返性能同外觀真係G skill好啲

BTW G skill個soft廢到仆街

利伸:用家

想問下如果本身用緊corsair隻led插緊兩條通道
另外兩條用gskill隻rgb有冇問題?

同Hz同級就無問題
多謝幾位巴打幫助
問題已解決
因為我個monitor得60hz
要用垂直同步-自適應

請問咁樣既4K對齊算唔算OK
係咪一定要1024K - OK
咁先算得?
THANKS

請問咁樣既4K對齊算唔算OK
係咪一定要1024K - OK
咁先算得?
THANKS

對左
之前係終端砌左部機 boot機loadload下突然會好似比人抆電咁自己熄機 之後拎返去終端比佢搞 佢話唔知抆完再插返邊條線之後就冇事

但係依排又係咁 巴打們知唔知果條係咩線

ASUS 24x DVD Writer
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
Intel® Core™ Skylake i7-6700 3.4GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151
KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
TP Link 300Mbps Wireless N PCI Express Adapter TL-WN881ND
GELID Tranquillo Rev. 4 CPU Cooler 12cm
MSI B150M BAZOOKA PLUS M.ATX
Sharkoon 聖龍者 DG7000-G Red LED 紅光 ATX 鋼化玻璃版
Kingston SSDNow UV400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
GALAX GeForce® GTX 1070 EX 8GB GDDR5
唔答得

sorry NDA

應該就係呢 4月中至尾

利申 鳩up

咁估唔估到 560 570幾時出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞