[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
而家1050 ti 個價位一定係買rx 470

性能真係差太撚遠
一隻有合理質素既450-500w 火牛

推rx470絕對冇問題
一隻有合理質素既450-500w 火牛

推rx470絕對冇問題

咁我好煩咁問多句吖,,我用黎睇片多
有時兩mon,,用電視睇49吋
邊個牌子會好啲 唔該巴打
想問下gigabyte rx470同galax gtx1060 3gb邊張好啲 已經諗咗好撚耐
想問下gigabyte rx470同galax gtx1060 3gb邊張好啲 已經諗咗好撚耐

3gb 不了 一係rx470 一係1060 6gb

牌子呢

牌子呢

1060: GALAX MSI 有平買平
RX470 有平買平

好似係

牌子呢

1060: GALAX MSI 有平買平
RX470 有平買平

好似係

好困擾 1060 6gb同470差6舊水

第一次砌機想各位巴打跟跟眼
自己成日都會畫畫,間唔中又剪片,chrome周不時開五十幾個tab
所以要multitasking就揀咗ryzen1700
打機上屋企得個1080@60嘅mon唔會特登追求以上嘅嘢
咁當然最好可以未來至少五年左右都keep到1080/60啦
(1) 其實主要係煩惱緊點樣樣可以確保部嘢過咗成七八年之後都唔差得去邊
因為屋企贊助買腦一part錢都應該係最後一次

其實我諗緊1700跟cpu嘅wraith
夠唔夠overclock到1.35V可以支持到嘅盡頭(應該3.9-4GHz左右?)
因為之前聽過好似如果想ryzen "to run indefinitely"嘅話就唔好爆1.35V ?
(2)所以唔清楚洗唔洗水冷

至於PSU 750W都係預咗之後可能過咗四五年就做少少upgrade預電
而V650同V750價錢差唔多但係上V850就貴好多
(3)咁其實V750會唔會overkill?

至於Motherboard就其實都15/16
USB其實個case前面支持得2個 後面我就可能要用6個左右?
不過其次我都係睇緊RAM Speed嗰度
因為睇番Memory QVL
如果我要RAM 32GB

Asus X370 Prime Pro就要
CMU32GX4M4C3000C15 DDR4 3000MHz 32GB (4x8GB) (海鮮舫$2320)

AsRock Fata1ty Gaming K4 X370 就最高得2666
CMD32GX4M4A2666C15 ($2600)

而 MSI Gaming Pro Carbon X370
($3320)先可以用CMK16GX4M2B3600C18 DDR4 (16x2) (3600MHz)
到3200MHz(Ryzen)

所以感覺上如果唔用太貴嘅motherboard又想ram比較上經濟又唔慢
好似得Asus X370 Prime Pro得? 不過又睇過啲評論話好似一般般

想有3000-3200MHz 32GB Ram有冇其他經濟選擇?
(4)定係呢個已經可以?

(5)顯卡嗰度有冇其他廠差唔多價錢但係performance好過佢
(6)係youtube睇過片話其實前後兩個跟case風扇好多時候已經夠
再加都係唔大幫助 如果我個情況嘅話洗唔洗加風扇?

至於case嗰度因為電腦枱嗰窿得48cm高所以好似得佢揀
冇光碟機呀位好似多啲位砌嘢 冇咩符添

最後我都係搵緊方法睇下可唔可以唔sacrifice太多performance
(whether present/ future)嘅情況下將價錢壓到15k以下
因為sponsor得10k 學生哥收入有限 仲要預錢買cintiq添

打到水蛇春咁長 thanks for your time
循例講句sorry for 1999 因為真係new to砌機
講真 勸你地襯早買
rx470

rx570 係rename卡 黎

襯而家470買定先

https://youtu.be/2R76wLCxRXY

....

循例講句sorry for 1999 因為真係new to砌機

長用就咪超啦
當你用1700x先

AMD Ryzen 7 1700X YD170XBCAEWOF 8 Cores/16 Threads, 3.8GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 2985

ASUS 華碩 PRIME X370-PRO X370, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B
價錢: HK$ 1380

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2B3000C15 DDR4 3000MHz 32GB Kit (2x16GB) 連黑色散熱片
價錢: HK$ 1990 啱用

Intel SSD 600p Series M.2 2280 512GB SSDPEKKW512G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟
價錢: HK$ 1290

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
價錢: HK$ 539 東芝3TB最抵

ASUS華碩 ROG STRIX GTX1080 8GB GAMING DCIII 三風扇顯示卡(DI-E1080S8)
價錢: HK$ 4700 你真係肯定要1080

CORSAIR RM750X CMPSU-RM750X (Full Modular 全模組) 750W 80Plus Gold Cable Management 火牛
價錢: HK$ 999 保用長 高質牛

Corsair Hydro Series H110i (CO-WC-H110i) Liquid CPU Cooler 水冷散熱器
價錢: HK$ 950 散熱暫時可以用H110i

NZXT S340 Black/Blue (黑藍色) ATX Tower Case(CA-S340MB-GB)
價錢: HK$ 570 平 亦矮過48cm 可以上網睇多次

~15500

1700就可以再平多千 因為佢有埋散熱
請問下而家主機要用wifi 上網係唔係插pci e wifi card 定係用啲有wifi 既老母板?
講真 勸你地襯早買
rx470

襯而家470買定先

RX470 最平嗰張重要有背板真係好抵
請問下而家主機要用wifi 上網係唔係插pci e wifi card 定係用啲有wifi 既老母板?

兩者都得 仲有插USB手指

詳情google.com
打打下機突然斷電熄機黑畫面
Boot唔起,風扇轉一下就唔轉

係火牛定底板問題

....

長用就咪超啦
當你用1700x先

AMD Ryzen 7 1700X YD170XBCAEWOF 8 Cores/16 Threads, 3.8GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 2985

ASUS 華碩 PRIME X370-PRO X370, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B
價錢: HK$ 1380

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2B3000C15 DDR4 3000MHz 32GB Kit (2x16GB) 連黑色散熱片
價錢: HK$ 1990 啱用

Intel SSD 600p Series M.2 2280 512GB SSDPEKKW512G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟
價錢: HK$ 1290

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
價錢: HK$ 539 東芝3TB最抵

ASUS華碩 ROG STRIX GTX1080 8GB GAMING DCIII 三風扇顯示卡(DI-E1080S8)
價錢: HK$ 4700 你真係肯定要1080

CORSAIR RM750X CMPSU-RM750X (Full Modular 全模組) 750W 80Plus Gold Cable Management 火牛
價錢: HK$ 999 保用長 高質牛

Corsair Hydro Series H110i (CO-WC-H110i) Liquid CPU Cooler 水冷散熱器
價錢: HK$ 950 散熱暫時可以用H110i

NZXT S340 Black/Blue (黑藍色) ATX Tower Case(CA-S340MB-GB)
價錢: HK$ 570 平 亦矮過48cm 可以上網睇多次

~15500

1700就可以再平多千 因為佢有埋散熱

4700 幾我真係情願平少少買隻inno 或 galax
打打下機突然斷電熄機黑畫面
Boot唔起,風扇轉一下就唔轉

係火牛定底板問題

我都試過 我果次係死火牛
我想問下我用緊corsair 3000mhz 16 gb ram , 但係介面到show佢靜係得2133mhz, 點樣先開得曬3000mhz? 係咪一定要超頻先得
我想問下我用緊corsair 3000mhz 16 gb ram , 但係介面到show佢靜係得2133mhz, 點樣先開得曬3000mhz? 係咪一定要超頻先得

咩底板?
講真 勸你地襯早買
rx470

襯而家470買定先

即係邊張
講真 勸你地襯早買
rx470

襯而家470買定先

即係邊張

gigabyte g1 gaming
講真 勸你地襯早買
rx470

襯而家470買定先

即係邊張

gigabyte g1 gaming

唔該你

有無開到xmp profile?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞