[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
Displaycard
千五蚊筆直
想玩rgb 燈
請問呢期有咩推介
Aorus 1080ti個價真係幾吸引...睇報價6000樓下都有人賣...
想問下巴打們點睇呢個LIST

底板:
MSI B250M PRO-VDH M.ATX
CPU:
Intel Core i7-7700K 4.2-4.5GHz
顯卡:
GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
RAM
1. Kingston Hyper X Fury 16GB DDR4 2400 Memory Kit (8GB x2)
2. G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB
3. G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram
HHD
Toshiba DT01ACA200 2TB
SSD
1. Kingston SSDNow UV400 240GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
2. Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB
PSU
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU

我係睇悠二巴打個砌機LIST黎執
筆直$7000左右
主要想剪下片咁 (非專業)
求意見

散熱仲有

k 系u 冇散熱

謝提點
有無推介

平平地風冷 有隻gelid tranquillo rev. 4

如無意外下個禮拜砌新女

主要打機, 用PHOTOSHOP, 少量剪片
想問下條LIST仲有無野要執 ?

另外個7700K用呢款CPU COOLER會唔會好熱 ?

另外機箱Define Nano S定Corsair Obsidian 250D 比較好?

Thanks!

與其用咁大隻ITX箱,不如用MATX

250D同NANO S唔算好大姐
無乜位擺, MATX真係放唔落

不過都係擔心散熱問題, 唔知NH-L12夠唔夠用

In Win 301 細過250D, Nano S

ITX 有隻喬思伯VR1 幾好
個個都出機,D板冇貨
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2365433&extra=page%3D1

神級代理,同LB個類傳銷無咩分別

今代佢D散熱已經差,代理都咁樣真係冇得救

識買緊係買 i chill
星級代理 + 公版pcb+ 三風扇散熱(風愈多散熱愈勁 三線卡好似palit很定車尾都掂唔到)
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2365433&extra=page%3D1

神級代理,同LB個類傳銷無咩分別

今代佢D散熱已經差,代理都咁樣真係冇得救

識買緊係買 i chill
星級代理 + 公版pcb+ 三風扇散熱(風愈多散熱愈勁 三線卡好似palit很定車尾都掂唔到)

想問下依家仲有無 唔需額外供電既顯卡

想幫部文書內顯機 升一升級 玩d 舊game

budget 1200

budget 1200

1050 同1050ti好似大部份都唔洗

budget 1200

gigabyte張rx 470 賣1170

budget 1200

Thanks Bro
今次做呢篇amd ryzen 真係用左我好多時間

好多測試都要重新做一次

原因.到時篇review.你地睇左就會明

同埋我想講.而家amd ryzen變左真係更加強大.更加抵玩

比起我一星期前所講既說話.更加抵玩

而家呢一刻.只能講

買ryzen.真係買未來

budget 1200

Thanks Bro

眼殘無睇唔需額外供電 自膠
得1050/1050ti

budget 1200

Thanks Bro

屌搞到我以為自己記錯仲上giga官網check

budget 1200

Thanks Bro

+1

1050ti 巴打有無邊款推介 希望夠靜夠涼 功效唔需太高

budget 1200

Thanks Bro

+1

msi gaming x最靜

Thanks Bro

+1

唔需要額外供電係咪即係對底板嘅要求高啲

budget 1200

Thanks Bro

+1

gaming x要供電
1050 ti一定係最平個d

1050 ti唔值得投資

budget 1200

Thanks Bro

+1

gaming x要供電

咁差唔多價錢有咩好用
我諗住聽日去買
有諗過rx470, 但fd 講adm 好廢

咁差唔多價錢有咩好用
我諗住聽日去買

你個fd on9唔洗理佢

咁差唔多價錢有咩好用
我諗住聽日去買

同價我撐rx470

咁差唔多價錢有咩好用
我諗住聽日去買

同價我撐rx470

咁上面有巴打話
留意火牛
RX 470 性能遠超1050 Ti 但耗電量亦都係高好多
咁我500w火牛夠?
定要比多啲資料再問?

咁差唔多價錢有咩好用
我諗住聽日去買

同價我撐rx470

咁上面有巴打話
留意火牛
RX 470 性能遠超1050 Ti 但耗電量亦都係高好多
咁我500w火牛夠?
定要比多啲資料再問?

夠啦,450都夠啦,除非你雙xeon加廿幾隻hardisk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞